Turkiet: 49 IS-gisslan fritagna

Foto: AFP
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu (till vänster) och de frisläppta gisslan bordar ett plan på flygplatsen i staden Sanliurfa, Turkiet.
NYHETER

De 49 personerna som togs som gisslan av IS från turkiska konsulatet i Irak är nu fria.

Det meddelade turkiska premiärministern Ahmet Davutoglu.

Men vad som föranlett frigivningen är oklart.

De 49 personerna som är nu tillbaka i Turkiet efter att ha suttit som gisslan hos IS i flera månader.

Det var den 11 juni som de tillfångatogs från det turkiska konsulatet i Mosul i Irak då IS invaderade staden. Bland de 49 personerna ingår turkiska och irakisk konsulatpersonal, diplomater, inklusive konsulen Ozturk Yilmaz, barn och säkerhetspolis, rapporterar AP.

De släpptes tidigt i morse och har nu återvänt till Turkiet.

”Egna metoder”

Att gisslan nu släppts står i kontrast till de halshuggningar som IS genomförts av de två amerikanska journalisterna James Foley och Steven Sotloff samt den brittiske hjälparbetaren David Cawthorne Haines.

Men vad Turkiet har gjort för att den turkiska gisslan skulle släppas är inte helt klart. Enligt turkiska tv-kanalen NTV har ingen lösensumma betalats ut. Det är oklart var frigivningen ägde rum, men eftersom gisslan anlände till turkiska Sanliurfa indikerar det på att de flyttats från Irak till Syrien, rapporterar AP.

Säkerhetskällor uppger att de frigavs vid staden Tel Abyad i Syrien, vid den turkiska gränsen. Enligt NTV har de varit på åtta olika platser under sin fångenskap.

Davutoglu berättar att frigivningen var ett resultat av underrättelsetjänsten ”egna metoder” och inte en särskilt punktinsats, men utvecklade det inte mer än så.

– Efter intensivt arbete under flera dagar och veckor, så lämnades våra medborgare under de tidiga timmarna över till oss och vi tog dem tillbaka till vårt land, säger Ahmet Davutoglu.