Åtta till sjukhus efter lägenhetsbrand

Två brandmän och två barn bland de skadade

NYHETER

Efter en fullt utvecklad lägenhetsbrand fördes åtta personer till sjukhus med rökskador.

Det var "kaotiskt" när räddningstjänsten i Jönköping anlände vid 13-tiden.

– Det var mycket rök i trapphuset och folk sprang genom den, säger Kenneth Hermansson, Räddningstjänstens inre befäl.

Åtta personer – varav en svårt och de övriga lindrigt skadade – fördes till sjukhus efter en fullt utvecklad lägenhetsbrand i ett flerfamiljshus i Jönköping tidigare på lördagen.

Bland de skadade finns två barn och två brandmän.

– En av brandmännen skar sig på glas, han har fått skadan kontrollerad. Den andre andades in rök och har också kontrollerat det på sjukhus och är nu tillbaka i tjänst. Det är aldrig bra när det händer, säger Gunnar Hansson, brandingenjör.

Räddningstjänsten anlände strax efter klockan 13.

– Röken hade spridit sig ut i trapphuset och in i lägenheter. Rökdykare gick in och släckte branden snabbt. Samtidigt började vi evakuera personer i huset med maskinstege, säger Gunnar Hansson.

36 personer fick vård

I och omkring huset befann sig många människor, uppger Räddningstjänsten. Enligt polisen fick 36 personer vård på plats efter att ha andats in röken.

– Det rör sig om ett sexvåningshus och samtliga fick evakueras. Väldigt många är drabbade, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen i Jönköpings län.

Ytterdörren till den lägenheten som brann stod öppen, vilket bidrog till att trapphuset och lägenheterna snabbt fylldes med rök enligt Bo Gunnarsson.

Narkosläkare vårdade på plats

– Vi kallade dit en narkosläkare som hjälpte till att behandla med syrgas. Det var kaotiskt när vi kom dit. Det var mycket rök i trapphuset och folk sprang genom den, säger Kenneth Hermansson, Räddningstjänstens inre befäl.

Orsaken till branden är oklar.

– Det är för tidigt att säga. Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning, säger Gunnar Hansson, brandingenjör.

ARTIKELN HANDLAR OM