Här är din nya lya, Stefan Löfven

NYHETER

Nu går av allt att döma snart flyttlasset för Stefan Löfven.

Från hyrestvåan i kvarteren runt socialdemokratins hjärta – till huset mitt i maktens cent­rum.

Som statsminister kommer han att disponera en tjänste­bostad som är mer än dubbelt så stor som hans egen lägenhet.

Stefan och Ulla Löfvens privata bostad ligger på Norrmalm i centrala Stockholm, en tvåa på 69 kvadrat som den före detta metallbasen fick genom sitt eget fackförbund.

Lägenheten ligger bara ett stenkast från Norra bantorget, en plats som sedan hundra år är intimt förknippat med socialdemokratin och som just därför ofta kallas ”Röda torget”.

Sossarnas centrum

Här hölls den första lagliga arbetardemonstrationen 1902 och är sedan dess slutpunkt för social­demokraternas förstamajtåg.

Här finns LO-borgen där August Palm, socialdemokratins fader, staty alldeles utanför entrén. En bit därifrån hyllas Sveriges förste socialdemokratiske statsminister, Hjalmar Branting, med ett eget bronsmonument. Och ytterligare en bit bort står skulpturen ”Mitt hjärta i världen”, den vispliknande stålgrej som sägs symbolisera Olof Palme.

Om och när Stefan Löfven väljs till statsminister vid omröstningen i riksdagen den 2 oktober blir han tvungen att flytta till Sagerska huset, mitt i rikspolitikens hemkvarter.

Fjärde chefen flyttar in

Den pampiga 1800-talsbyggnaden ligger vid Stockholms ström, mitt emot Riksdagshuset och inklämt mellan Arvfurstens palats där utrikesdepartementet huserar, och regeringshögkvarteret Rosenbad.

Sagerska var länge det sista bebodda privatpalatset men är sedan 1995 tjänstebostad för Sveriges statsminister.

Stefan Löfven blir den fjärde regeringschefen som flyttar in, efter Ingvar Carlsson (S), Göran Persson (S) och Fredrik Reinfeldt (M).

Även om flytten går från en hyrestvåa på en bakgata till ett vackert utsmyckat hus så finns det vissa likheter. Bägge ligger näm­ligen högst upp i 1800-talsbyggnader med allt vad det innebär av byggstil och utsmyckning.

”Skynda långsamt”

Hyrestvåan byggdes när vinden inreddes till lägenheter i slutet av 1980-talet. Och den stora tjänstebostaden i Sagerska ligger högst upp i huset, på tredje och fjärde våningarna.

Där upphör också likheterna.

Hjärtat i den 175 kvadratmeter stora etagevåningen är matrummet och sällskapsdelen på tredje våningen. På samma våning finns köket, ett sovrum och statsministerns privata arbetsrum.

Genom trappan når man övervåningen med ytterligare sovrum. Det går även att ta sig mellan våningarna med hiss.

Nere i källaren finns ett hobbyrum och ut mot bakgården finns en terrass.

– Jag tycker han ska skynda långsamt när det gäller inredningen, säger designern Karin Mannerstål, känd från ”Äntligen hemma” på TV4.

– Det är alltid svårare att gå från en liten lägenhet till en stor än tvärtom. Det är lite ovanligt och få förunnat. Vi får väl hoppas att han gillar den där lite luftiga stilen.

Anpassad för en familj

De nedre våningarna används för representation. Här har bland annat USA:s president Barack Obama käkat middag.

Huset totalrenoverades för 15 miljoner kronor 2011 och anpassades då delvis efter trebarns­familjen Reinfeldt. Bland annat byggdes en helt ny tvättstuga.

Inflytt när han godkänts

Exakt när paret Löfven kan flytta in är fortfarande oklart. Det görs upp i samråd med riksdagens förvaltningschef när den nya statsministern godkänts av riksdagen och presenterat sin regering.

Löfvens gamla hyrestvåa