Ghani ny afghansk president

Foto: AP
Ashraf Ghani.
NYHETER

Ashraf Ghani och Abdullah Abdullah har skrivit under ett avtal om maktdelning i Afghanistan. Ghani blir ny president, enligt avtalet.

Abdullah Abdullah å sin sida får rätt att utse en sorts chefsminister – en roll som påminner om en premiärminister och så småningom ska omvandlas till en sådan.

Enligt afghanska Tolo News ska männen dela lika på utnämningarna av höga tjänstemän och valsystemet ska reformeras. När avtalet var undertecknat, i en webbsänd ceremoni som skedde i presidentpalatset i Kabul, kramade de båda männen om varandra.

Anklagelser om valfusk

Senare i dag ska det slutliga resultatet av den omtvistade andra omgången i presidentvalet i juni presenteras, ett val som både Ghani och Abdullah utropat sig till segrare i. Båda sidor har anklagat den andra för valfusk i den omständiga omräkningsprocessen.

Den avgående presidenten Hamid Karzais taleman Aimal Faizi säger enligt Reuters att Ashraf Ghani kommer att svära presidenteden inom en vecka. Faizi uppger vidare att en av de första sakerna Ghani ska göra som president är att skriva under ett omtvistat säkerhetsavtal med USA. Avtalet – enligt vilket uppskattningsvis 8 000–14 000 amerikanska soldater stannar i Afghanistan för "rådgivning och utbildning" efter Nato-utträdet vid årsskiftet – har varit en het potatis i Kabul. Karzai har vägrat att skriva under det och hänvisat till sin efterträdare.

Arbetat för Världsbanken

Ashraf Ghani är antropolog med doktorsexamen från Columbia University i New York. Han har arbetat för Världsbanken, varit finansminister samt arbetat med överlämnandet av säkerhetsansvar från Nato till de afghanska styrkorna.

TT