Terrorgruppen som är värre än IS

1 av 4 | Foto: Foto: AP
NYHETER

I skuggan av IS frodas jihadistgrupper i Syrien.

Amerikansk underrättelsetjänst menar att terrrogruppen Khorasan är värre än IS – de har som mål att attackera USA. 

Enligt vissa amerikanska underrättelsetjänstemän har jakten på IS tagit fokus från övriga terrorhot som kan komma från den kaotiska situationen som råder i Syrien. Sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut för fyra år sedan har flera olika terrorstämplade grupper fått fäste i landet, skriver New York Times.

Målet: Attackera USA

Khorasan som har växt fram under det senaste året tros ha sitt ursprung i en annan syrisk terrorgrupp Nusra Front, som bland annat ha rekryterat amerikaner och som utfört ett sjävmordsdåd. Det är lite som är känt om Khorasan, allt man vet kommer från flera underrättelsetjänster.

Och de slår fast att Khorasans mål är att attackera USA eller platser med amerikansk anknytning, såsom ambassader, med terrordåd.

”Större hot än IS”

Medlemmarna i Khorasan kommer från al-Qaidamedlemmar från Mellanöstern, södra Asien och norra Afrika. Sedan kriget utbröt i Syrien har över 15 000 utländska medborgare gått med i olika terrorstämplade grupper i Syrien. Och amerikanska myndigheter befarar nu att de återvänder till sina hemländer för att utföra attentat på plats i Europa eller USA.

– I termer av hot mot hemlandet är Khorasan ett större hot än den Islamiska Staten, säger James R. Clapper Jr, presidentens rådgivare i underrättelsefrågor till NY Times.

Stod bin Laden nära

Gruppen styrs av den 33-åriga Muhsin al-Fadhli. Han har tidigare utpekats som hög ledare inom al-Qaida och ska stått bin Laden nära. Han tros vara en av dem som var införstådd i planerna inför 11-septemberattackerna 2001. Muhsin al-Fadhli tros ha anlänt till Syrien från Iran där han levt med en grupp al-Qaida sedan de flydde Afghanistan efter terrorattacken den 11 september 2001.

För två år sedan utfärdade amerikanska utrikesdepartementet en belöning på 7 miljoner dollar för information som kunde leda fram till ett gripande av al-Fadhli. Då uppgav departementet att han samarbetade med välbärgade människor i Kuwait som skänkte pengar till al-Qaidarebeller i Syrien.

al-Fadhli kopplades redan 2005 till terroristdådet där en fransk oljetanker bombades utanför Yemens kust 2002. En person dog och stora mängder olja läckte ut i havet.