Har de hittat Alexander den stores grav?

1 av 3
NYHETER

Arkeologer har nått ett genombrott i utgrävningarna av vad som kan vara Alexander den stores grav i Amfipolis, norra Grekland.

I en tidigare outforskad förkammare har man hittat två enorma kvinnostatyer – från år 300 före Kristus.

Graven – den största från den hellenistiska perioden som någonsin upptäckts i landet – har omgetts av spekulationer.

De två kvinnliga stenstatyerna, båda 2,27 meter höga, hittades tidigare i september och på söndagen släpptes bilder av de enorma marmorfigurerna – som tros vakta en av gravens tre innersta kammare.

Invånare flockas

Även om man saknar bevis tror arkeologer att de innersta kamrarna innehåller lämningar från krigarkungen Alexander den store. Härföraren dog runt 300 före Kristus i Babylon, nuvarande Irak. Hans gravplats har dock förblivit okänd.

Trycket på arkeologerna att tränga in i graven har varit tufft. Utgrävningen ligger 600 kilometer norr om Aten och har dominerat lokala medier i veckor. Nu flockas invånare kring utgrävningen för att få en glimt av de spektakulära fynden.

– Media – tv, internet – har utvecklats så mycket. Förr jobbade vi i en mycket lugnare takt, även om fynden var av trä och läder och behövde konserveras snabbt, säger Chryssoula Paliadelli, arkeologiprofessor vid universitetet i Thessaloniki, till AP och refererar till en liknande utgrävning på 70-talet.

Urgammal grav

Fotona, som släpptes av det grekiska kulturministeriet, visar kvinnostatyerna vid en vägg som tros leda till gravens innersta rum. Figurerna har avbildats med heltäckande skynken och skor och är delvis gjorda i marmor. Enligt ett uttalande från kulturministeriet håller statyerna ett "utmärkt konstnärlig kvalitet".

Graven har daterats till cirka 325-300 före Kristus, samma period då härföraren Alexander den store dog. Hittills har hälften av graven grävts fram.

Och arkeologerna är inte de enda som försökt lägga händerna på de spektakulära fynden. Redan på 50-talet försökte lycksökare att plundra graven med hjälp av en grävmaskin.

Numera bevakas utgrävningen av 20 poliser – dygnet runt.