Norskt husmorstrick ledde till förgiftning i Danmark

Foto: privat
NYHETER

Har du sett ett viralt norskt husmorstrick om ugnsrengöring i sociala medier?

Prova inte – du kan hamna i koma.

– Det är inget för vanliga lekmän, varnar en dansk överläkare och giftexpert.

Den samnordiska förgiftningshistorien började i tisdags.

Då publicerade norska Finnmarks dagblad en artikel med ett synnerligen effektivt husmorsknep.

Ammoniak, vatten och lite värme är allt som behövs för att göra den mest skitingrodda ugn skinande ren, braskade tidningen.

– Det är mycket enklare än att rengöra ugnen på vanligt sätt, lovade knepets upphovsperson Elisabeth Thomas Jensen.

Tricket blev viralt

Och nordiska husmödrar av alla kön hade uppenbarligen gått och väntat på ett slikt knep, för tipset spred sig som en löpeld i både norska och danska sociala medier under veckan.

Men den nya flugan tog en obehaglig vändning i Danmark, där en 46-årig kvinna drabbades riktigt illa när experimentet gick snett.

– Min mor tog en skål med vatten och en med ammoniak, som det står i receptet. Men jag tror att hon råkade andas in ammoniaken, för det stank i hela köket. Man kunde inte vara där inne, säger David Møller, 20, som är kvinnans son till danska tidningen Dagens.

Hamnade i koma

Davids mamma började må dåligt och svettades ymnigt. Familjen tog henne till sjukhuset i danska Viborg, men när de kom dit drabbades kvinnan av hjärtstillestånd.

– Läkarna lyckades återuppliva henne till sist. Nu ligger hon i koma med respirator, säger David Møller till Dagens.

Och nu varnar läkare och experter för att det virala husmorstricket kan vara direkt farligt att ge sig på.

"Det är för bombtekniker"

Niels Ebbehøj är överläkare på danska Giftlinjen. Han berättar att flera danska hemmafixare har ringt Giftlinjen med frågor om ammoniak, svidande ögon, halsont och andningsbesvär.

– Experiment med tredubbel ammoniak är inget för en vanlig lekman. Det är för bombtekniker, kemifolk och liknande, säger han till danska tidningen Ekstrabladet.

Och norska Elisabeth Thomas Jensen som ligger bakom ammoniaktricket tycker att det är synd att folk har blivit sjuka. Hon tror att skillnader mellan dansk och norsk ammoniak ligger bakom den 46-åriga danska kvinnans tragiska förgiftning.

– Den danska ammoniaken ska tydligen vara tre gånger starkare än den norska, säger hon till Verdens Gang.

FAKTA

Varning för ammoniak

Koncentrerade lösningar av ammoniak är starkt frätande. Ammoniakgas är kraftigt irriterande på ögon och slemhinnor. Vid inandning av ammoniakgas i hög koncentration finns risk för andningsbesvär och lungskada.

Förtäring: Skölj omedelbart ur munnen. Ge lite dryck. Framkalla inte kräkning. Till sjukhus.
Ögonstänk: Skölj omedelbart med rinnande vatten under minst 15 minuter (håll ögonlocken brett isär). Uppsök sjukhus/läkare. Skölj även under transporten.
Hudkontakt: Spola omedelbart och länge med mycket vatten. Tvätta även noggrant med tvål och vatten. Fortsätt därefter avspolningen till ca 15 minuters total spoltid. Frätskada ska behandlas av läkare.
Inandning: Frisk luft, vila. Kontakta Giftinformationscentralen vid symtom

Källa: Giftinformationscentralen