Retorikexperten: Så olika var partiledarna

NYHETER

Experten Elaine Eksvärd sätter på hur olika partiledarna var.

Från klassiska fejden mellan Bohman och Palme – till dagens gigantkamp.

Experten Elaine Eksvärd: Så olika var partiledarna

Bohman (M) mot Palme (S)

Gösta Bohman: En formell politiker som talade i den tidens skriftspråk och sällan lämnade manus ens i debatterna. Var dock tydlig med att ta avstånd från socialismen genom att definiera den som "mer krångel och mindre frihet". Blå slips.

Olof Palme: Den känslomässige retorikern som talade manusfritt och inte var rädd för att vara konfrontativ i sin argumentation. Var tydlig med att ta avstånd från Moderaternas politik, i synnerhet vid de få tillfällen då Bohman sa att de var lika – då gav Palme målande formuleringar av världssynen som bevisade motsatsen. Röd slips.

Olikhet:

Bildt (M) mot Carlsson (S)

Carl Bildt: Den formelle besserwissern som man förstår är smart men inte alltid vad han säger. Väldigt lik Göran Persson i självgodhetsfaktor, men däremot inte Ingvar Carlsson.

Ingvar Carlsson: En lugn sansad samförståndspolitiker som sällan brusade upp i debatterna. Trygg, tråkig och trovärdig, men inte det minsta lik Bildt.

Olikhet:

Lundgren (M) mot Persson (S)

Bo Lundgren: Retoriskt var han David jämfört med Persson (Goliat). I retorikboxningsringen så var Persson den som utdelade knockouts, kanske var det Lundgrens ibland stissiga och nervösa uppsyn i debatterna.

Göran Persson: Som underdog och nybliven partiledare så passade översittarrollen rätt bra, men ju högre du klättrar desto mer ödmjukhet krävs. Självsäker, trygg och en av de få partiledarna som kunde konsten att tala under tystnad.

Olikhet:

Reinfeldt (M) mot Löfven (S)

Reinfeldt och Löfven: Framkallar det sämsta hos varandra. Båda hånler när den andre pratar och tävlar om strategiska ordval som tyvärr är desamma: jobben, skolan … listan fortsätter. Till och med klädseln är slående lika. Dock är Reinfeldt en mycket skickligare retoriker.

Olikhet:

ARTIKELN HANDLAR OM