Rymdfarkost framme vid den röda planeten

1 av 2 | Foto: NASA
Maven kring Mars Illustrationen hur Mars närmar sig den röda planeten.
NYHETER

Nu kan vi få svaret på om det funnits liv på Mars.

Rymdfarkosten Maven har lagt sig i omloppsbana och ska undersöka varför planeten blev en torr ökenvärld.

– Det är en unik situation, säger rymdforskaren Mats Holmström.

Efter 700 miljoner kilometers resa är den amerikanska rymdsonden framme vid sitt mål. Maven anlände till den röda planeten Mars runt halv fem i morse, svensk tid.

En liten stund senare bekräftade NASA att rymdfarkosten lyckosamt lagts i en bana kring Mars. Nu ska den över fyra och en halv miljarder kronor dyra resenären påbörja en än viktigare resa.

– En gång i tiden verkar det ha funnits vatten på mars, hela oceaner. De finns inte längre och frågan är var vattnet tog vägen, säger Mats Holmström, docent i rymdfysik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.

En väg som vattnet kan ha tagit är ut i rymden.

– Om man kan mäta hur mycket som försvinner nu så kan man få reda på om det är dit oceanerna har försvunnit, säger Mats Holmström.

16 000 km/h

Det är tionde gången som USA skickar en farkost till Mars. Tre gånger tidigare har det misslyckats, så den nagelbitande nervositeten var stor hos de inblandade i USA.

– Jag har inga naglar kvar, men vi klarade det. Det är otroligt, säger Colleen Hartman vid Goddard Space Flight Center till AP.

Efter små finjusteringar av Mavens höjd över planetens yta och funktionstester av dess instrument ska farkosten undersöka den övre delen av Mars atmosfär.

Farkosten färdades i över 16 000 kilometer i timmen när den slog till bromsraketerna i natt, och rymdintresserade världen över fick vänta i 12 minuter innan signalerna från farkosten hade färdats tillbaka till jorden.

"Baserat på observerade navigationsdata, grattis, Maven är nu i omloppsbana runt Mars" löd det officiella tillkännagivande vilket fick personalen i kontrollrummet att applådera och skratta av lättnad, rapporterar AP.

Undersöker atmosfären

Forskarna vid NASA tror att atmosfären innehåller ledtrådar till hur vår grannplanet gick från att vara varm och våt, för flera miljarder år sedan, till att bli kall och torr. Den våta versionen av Mars kan ha hyst mikroskopiskt liv, men det återstår att bevisa.

Genom att i ett år cirkla kring Mars ska Mavens nio vetenskapliga instrument, som kan avläsas från jorden, analysera innehållet i planetens atmosfär, och hur atmosfären förändras, för att se om det kan ge några ledtrådar till gåtan.

Men Maven är inte den första sonden som cirkulerar runt planeten.

– Jag är ansvarig för ett instrument som Institutet för rymdfysik har på en europeisk sond som heter Mars Express. Den har varit i omloppsbana i tio år och har gjort liknande mätningar som Maven kommer göra, säger rymdforskaren Mats Holmström.

I och med att man nu har två verktyg som mäter samma sak uppstår en unik situation.

– När Maven mäter nära Mars så kommer vi kunna mäta längre bort. Det blir lättare att förstå de mätningar man gör, säger Mats Holmström.

Utifrån resultaten vill forskarna, med hjälp av avancerade datamodeller, vandra bakåt i tiden och analysera vad som hänt på Mars. Det slutliga målet är att få svar på om förutsättningar för liv funnits på planeten.

Maven kommer att utföra sina tester från sin omloppsbana och ska inte landa på Mars.

MAVEN står för Mars Atmosphere and Volatile Evolution.