Här slår regnkaoset till

1 av 10 | Foto: p-o sännås
NYHETER

Under dagen har Trafikverket fått rapporter om nedblåsta träd över vägarna och färjan mellan Visby-Oskarshamn har ställts in.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora nederbördsmängder och kraftiga vindar i flera län i östra delarna av landet.

– Regnområdet ligger över området redan nu och det väntas fortsätta under dagen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Foto: P-O Sännås
Lennart Norrevik, rektor på Segeltorpsskolan.

Hösten är här. Och med den kom regnet. I Films kyrkby i Uppland hade det till klockan åtta i morse fallit hela 93 mm. I

Och i går föll det 31,2 millimeter föll på fyra timmar i Stockholm.

Med översvämmade fastigheter, däribland Södersjukhuset som följd.

Inställd färjetrafik

SMHI har utfärdat en kulingvarning runt hela kusten och runt Öland och Gotland kan vindbyarna komma upp i 24 m/s. Det hårda vädret medför att färjetrafiken mellan Oskarshamn och Visby ställs in i dag.

– Det kommer att börja blåsa kraftigt i eftermiddag, med vindhastigheter på upp till 25 meter i sekunden. Med så kraftig sjö väljer vi att ställa in, säger Per-Erling Evensen vid Destination Gotland, som sköter färjetrafiken, till Barometern.

De inställda färjeturerna drabbar 315 passagerare som via sms från företaget erbjuds plats på de första avgångarna som går i morgon bitti. 

Nedfallna träd

Vindarna har skapat problem på vägarna på flera håll i Svealand.

– Vi har nedfallna träd på vissa vägar i Örebro län Västmanlands län, Uppsala län och Stockholms län. Det gäller främst på icke-motorvägar, på de allra största vägarna är det röjt, säger Roger Falk, vid Trafikverkets pressjour.

Han berättar att Trafikverket får in flera nya larm under morgonen.

– Vi vill uppmana trafikanter att ta det lugnt på vägarna. Det kan finnas nedfallna träd och man får vara beredd på att trafiken kan stanna upp, säger Falk.

Runt 6000 av Vattenfalls kunder i Svealand, merparten vid Roslagskusten, Uppland och i Enköpingstrakten, har drabbats av strömavbrott.

– Det är ganska kraftiga vindar och de påverkar framförallt våra omgivningar, så vi har en hel del träd som faller ner som måste åtgärdas, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare på Vattenfall.

Han uppger att elbolaget har ”full styrka” ute för att röja bort de nedfallna träden. I vissa fall sektionerar bolaget om elen via en annan väg. Men det finns ingen prognos på när kunderna kan få elen tillbaka.

– Läget har legat länge på runt 5000-6000 kunder utan el. Läget är tufft för oss, men vi kämpar på, säger Linander.

Hos Eon är det just nu runt 900 kunder, framförallt i östra Svealand, som är utan el.

Varning för regn

Under måndagen väntas det regna vidare, ett regnområde har lagt sig över stora delar av södra Sverige väntas röra på sig framåt eftermiddagen.

Men innan dess väntas det regna ordentligt, särskilt i de östra delarna av Svealand.

I Östergötland, Södermanland, Stockholm, Uppsala och har SMHI utfärdat en klass 1-varning för stora mängder regn. Enligt meteorologernas prognos kommer det att falla uppemot 40-50 milimeter regn där under dagen.

– Totalt sett ska det här regnområdet röra sig bort framåt kvällen så det lämnar de här områdena. Men fram tills dess kan det ge de här mängderna, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Längs med Roslags och Upplandskusten finns även varningar för kraftiga vindbyar.

– Det förväntas avta under en bit in på eftermiddagen, då börjar det bli allt mer uppehållsväder, säger Söderberg.

Inställd undervisning

Vattnet tog sig in på fler platser och i dag är all undervisning på grundskolan Segeltorpsskolan i Huddinge söder om Stockholm inställd på grund av översvämning i idrottshallen. Och efter ett blixtnedslag i går är skolans larmsystem är ur funktion.

– När vi kom i morse kom vi dels inte in, kortläsarna var utslagna. Men dels är större delen av elen utslagen, de flesta lokalerna har vi inte något lyse i, säger Lennart Norrevik, skolans rektor till Aftonbladet.

Skolan kontaktade alla föräldrar som fick återvända till skolan och hämta sina barn.

Problemen med elen och larmet ska åtgärdas under dagen.

– Vi räknar med att vara i gång igen i morgon, säger Norrevik.

Regnig vecka

Regnområdet med vindbyarna väntas dra bort framåt kvällen. Och i morgon visar prognosen på uppehåll med chans till sol på sina håll. Men räkna med en blöt vecka. Framåt onsdag är det dags för nya regnoväder att dra in över landet och regnvädret väntas hålla sig över landet över helgen.