Galna ryktet – om Reinfeldts nya jobb

1 av 2 | Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Reinfeldt uppges vara en av kandidateran till posten som FN:s generalsekreterare.
NYHETER

Ett synnerligen sensationellt rykte om Fredrik Reinfeldt har fått spridning under måndagen.

Snart kan Fredrik Reinfeldts namn dyka upp i spekulationerna om vem som blir nästa generalsekreterare för FN, enligt Dagens Industri.

Statsministerstolen har knappt hunnit kallna efter Fredrik Reinfeldt innan rykten om hans nästa steg i karriären kommit i schwung.

I dag berättar Dagens Industri, med hänvisning till en internationell källa, att den detroniserade Moderatledaren kan bli nästa generalsekreterare för Förenta Nationerna.

Ban Ki-moon ska nämligen lämna sin post efter tio år, och enligt den informella turordningen är det Europas tur att nominera en kandidat till det prestigefyllda jobbet, som ska ta över 2016.

Vidare anger de informella reglerna att kandidaten ska komma från Östeuropa – och där börjar problemen.

Ryssland står i vägen

För konflikten mellan Ryssland och Ukraina har spridit gift i Europas östra delar och gjort nomineringsarbetet synnerligen svårnavigerat.

De kandidater som nomineras måste nämligen få ett tyst godkännande av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd för att vara aktuella, skriver Dagens Industri.

Men Ryssland med Vladimir Putin i spetsen lär inte vara så intresserade av att sätta en motståndare från det gamla östblocket på FN:s högsta position.

Och där kommer vår förre statsminister in i bilden, enligt tidningens källa.

Reinfeldt ses som en kompromiss

Även om Fredrik Reinfeldt lämnade statsministerposten med ett nesligt valnederlag i ryggen så är han mycket väl ansedd ute i Europa, skriver Dagens Industri.

Och i det frostiga läge som råder i Östeuropa kan Fredrik Reinfeldt komma att ses som en bra kompromisskandidat.

Sverige är med i EU, men inte i NATO, och vårt land har ett gott anseende i FN – tack vare diplomater som Jan Eliasson, just nu biträdande generalsekreterare, och Dag Hammarskjöld, legendarisk generalsekreterare på 1950-talet.

Och redan i veckan gör Fredrik Reinfeldt ett besök i FN:s högkvarter i New York.

Framträder i FN – i morgon

I morgon deltar Fredrik Reinfeldt i generalförsamlingens årliga debatt. Dessutom ska han delta i en rad bilaterala möten, delta i generalsekreterarens klimattoppmöte och i ett möte kring utländska stridande på inbjudan av USA:s president Barack Obama, enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Aftonbladet finns på plats i New York och kommer fortsätta undersöka Reinfeldt-ryktet. Fredrik Reinfeldt har inte gått att nå för en kommentar.

Extra M-stämma på gång

Under måndagen kommer Moderaterna presentera datumet för den extrainsatta partistämma som ska rösta fram Fredrik Reinfeldts efterföljare som partiledare.

Egentligen skulle nästa M-stämma genomföras i oktober nästa år, men i och med Fredrik Reinfeldts oväntade avgång redan på valnatten så krävs en extra stämma för att utse en ersättare.