Så många i riksdagen har rökt på

1 av 3
”Väldigt många människor har testat saker i sin ungdom, och kommit fram till att det inte är något de vill hålla på med. Det är inte någon stor grej”, säger Johanna Jönsson (C).
NYHETER

24 ledamöter i Sveriges nya riksdag har använt narkotika.

Johanna Jönsson (C) är en av dem.

Nu vill hon sälja marijuana på apoteken:

– Det är inte någon stor grej, säger Jönsson.

Var femtonde ledamot – sju procent – i den nya riksdagen har rökt på, visar Aftonbladets enkät. Bland Kristdemokraterna inte en enda, men var fjärde i V och MP.

Riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP) berättar att han använde narkotika – marijuana, och vid något tillfälle hasch – vid Roskildefestivalen 2002 och när han var med en kompis i Christiania i Köpenhamn 2004:

– Det är väl inget jag är stolt över precis.

Påverkas din trovärdighet som lagstiftare av detta?

– Det tycker jag inte. Man ska inte bli märkt för framtiden för att man gjort något dumt någon gång, säger Ling.

”Ingen stor grej”

Övriga sex knarktestande riksdagsledamöter Aftonbladet pratat med tycker likadant – det påverkar inte trovärdigheten:

– Väldigt många människor har testat saker i sin ungdom, och kommit fram till att det inte är något de vill hålla på med. Det är inte någon stor grej, säger Johanna Jönsson (C).

Av de 24 riksdagsledamöter som testat knark är det bara två som vill göra marijuana lagligt. Johanna Jönsson säger ja, för att kväva den svarta marknad som finns i dag:

– Centerns ungdomsförbund har lagt ett förslag att man skulle kunna ha det reglerat på apoteken i stället. Människor som missbrukar och använder droger behöver hjälp och stöd, inte fängelse, säger hon.

Det är en stor övervikt av rödgröna riksdagsledamöter som använt narkotika — 16 stycken, jämfört med bara fyra i alliansen. En av de två moderater som använt cannabis är Hanif Bali, under uppväxten i Upplands Väsby:

– Det är ingen jättebig deal. Vattenmätningar i avlopp visar att det är exakt lika hög halt narkotika i Östermalm som i våra förorter. Jag tror att det är jämnt spritt i våra samhällsklasser.

Ville inte svara

17 moderater i riksdagen ville inte svara på vår fråga. Vad tänker du om det?

– Man vill visa hur hel och ren man är. Jag tror generellt att andelen som använt narkotika är lika stor bland politiker som i valmanskåren, säger Bali.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 17 procent av männen och 11 procent av kvinnorna i Sverige använt cannabis någon gång. Aftonbladet har tidigare skrivit om att båda MP-språkrören och Vänsterpartiets partiledare har använt narkotika:

– Jag hoppas att det handlar om att vi är lite yngre och mycket ärligare, sade Gustav Fridolin (MP) då.

”Ingen spikrak väg till politiken”

Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen Hans Linde kommenterar att var fjärde V-ledamot använt narkotika:

– Jag tycker det är viktigt att Sveriges riksdag inte bara har människor som glidit på en räkmacka genom livet, utan att där även finns de som haft en tuffare tid. För en hel del vänsterpartister har det inte varit en spikrak väg in i politiken, så har det varit för mig också. Samtidigt vet jag att vi i den här riksdagsgruppen har en 100-procentig uppslutning kring en restriktiv narkotikapolitik.

Fotnot: Aftonbladet har i en enkät under sommaren fått svar från 311 av de 349 politiker som nu sitter i den nya riksdagen. De fick bland annat svara på frågan "Har du använt narkotika?". Svarsalternativen var "ja", "nej" och "vill ej svara". Ja-svaren har dividerats med antalet ledamöter i riksdagen och antalet ledamöter i partierna.