Räddningstjänsten saknade utbildning

1 av 6
NYHETER

Räddningstjänsten i Västmanland saknade de senaste kunskaperna i att läsa av brandrisken.

Det kan ha gjort att den stora skogsbranden fick sådan enorm omfattning, enligt Kalla Fakta.

Skogsbranden utanför Sala är den största i modern historia. En person miste livet, en skadades svårt och 26 byggnader brann upp.

Kalla Fakta i TV4 har granskat den svenska brandkåren och jämfört skogsbranden i Västmanland med en i Medelpad som startade samma dag, torsdagen den 31 juli.

Utbildade i Medelpad

Befälen på räddningstjänsten i Medelpad har utbildats i de senaste rönen från Kanada om hur man bekämpar större skogsbränder.

En viktig del är att kunna läsa av brandrisken. Vind, luftfuktighet och vattenhalt i marken mäts och sammanställs till en prognos på hur snabbt en skogsbrand kan sprida sig.

Den 31 juli var brandrisken mycket hög i Medelpad och extrem i Sala.

Men brandkåren i Västmanland hade inte gått kursen som kollegorna i Medelpad gått. Därför kunde man inte läsa av spridningsrisken.

Satte in helikopter och hemvärn

I Medelpad sattes helikopter in snabbt för att få kontroll på branden som till en början var ungefär lika stor som en fotbollsplan. Även hemvärnet som brandkåren har en långt samarbete med hjälpte till.

I Sala var branden lika stor som fyra fotbollsplaner. Men varken helikopter eller hemvärn ringdes in.

Trots att hemvärnet erbjöd sig och trots att flera privathelikoptrar fanns i närheten och beredda att vattenbomba.

– En olycka är en olycka men det fanns möjlighet att rädda situationen i god tid. Varför gör man inte det? säger helikopterpiloten Aram Rubinstein i Kalla Fakta.

– Fokus var att få igång våra styrkor. Där och då hade jag ingen tanke att ringa helikoptrar, säger Fredrik Eriksson, räddningsledare i Västerås.

Först vid nio på kvällen sattes helikopter in i Sala. Den hann bara bomba i en timme, innan det blev för mörkt.

"Ligger illa till"

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap anordnade kursen Skogbrand och samhällspåverkan för brandkårsbefäl i våras. Men kursen ställdes in på grund av för få anmälda.

– Vi kan inte vara kungar på alla områden. Det funkar inte så. Man måste vara bred och kanske inte i alla stycken djup, säger Göran Cederholm, räddningschef på brandkåren i Sala.

I Medelpad förstördes 100 hektar skog efter branden. I Västmaland 14 000 hektar.

– Känner man inte till de nya metodiska rönen, ledningshjälpmedlen och har förmåga att kartlägga läget, då ligger man illa till initialt, säger Kjell Wahlbeck på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Kalla Fakta.

Gps ledde fel

Sveriges Radios Kaliber har tidigare avslöjat att brandkåren först inte hittade branden på grund av en gps som visade fel väg. Räddningstjänsten fördröjdes därför med en knapp halvtimme. Klockan 13.31 kom larmet in till räddningstjänsten och då brann ett område på 30 gånger 30 meter.

Först klockan 14.33 var de första brandmännen på plats. Och då brann det betydligt mycket mer.

Fotnot: Kalla Fakta sänds tisdag 23 september klockan 21.30 i TV4.