Då utses Reinfeldts efterträdare

1 av 2 | Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Reinfeldt uppges vara en av kandidateran till posten som FN:s generalsekreterare.
NYHETER

Moderaterna väljer en efterträdare till Fredrik Reinfeldt på en extrastämma den 7 mars.

Moderaternas partistyrelse har beslutat att en extrastämma för att välja en ny partiledare ska hållas den 7 mars. När Fredrik Reinfeldt överraskande meddelade på valnatten att han avgår även som partiledare "i vår", väckte det förvåning och kritik. Beslutet från Moderaternas partistyrelse att våren inträder redan den 7 mars är dock inte en följd av det, enligt partisekreteraren Kent Persson.

– Nej, det är för att valberedningen ska hinna göra ett gediget jobb och alla förbund ska kunna komma till tals och för att den nya partiordföranden ska kunna få ett brett stöd och tid för att förbereda sig, säger han.

Fått svidande kritik

Reinfeldts besked har väckt förstämning i vissa delar av partiet men också uttalad kritik. Förre partiledaren Ulf Adelsohn har kallat det för ett historiskt misstag och den tidigare arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin säger att det är obegripligt.

Följden av Reinfeldts besked har blivit att Moderaterna hamnat på läktaren i svensk politik, och att Alliansen stått utan en klar ledare i en tid när varken regeringskris eller extraval kan uteslutas på grund av den svåra parlamentariska situationen.

TT