Fredrik Reinfeldt sista utlandsresa

1 av 2
NYHETER

NEW YORK. Fredrik Reinfeldts (M) sista utlandsresa som statsminister går till FN-högkvarteret i New York.

I morgon gör han sitt första officiella framträdande sedan det stod klart att han avgår både som statsminister och M-ledare.

Medan Reinfeldt hållit sig undan offentligheten har den interna kritiken mot honom på hemmaplan växt efter hans snabba avsked på valnatten.

Sent i kväll landar den avgående statsministern Fredrik Reinfeldt (M) i New York. På plats ska han tillsammans med stats- och regeringschefer från jorden runt delta i FN:s generalförsamlings årliga möte. Resan kommer en dryg vecka efter Alliansregeringens valförlust då Reinfeldt även meddelade att han kommer att avgå som M-ledare till våren. Hans efterträdare ska väljas den 7 mars.

Trippen till New York är planerad sedan länge och blir hans sista utlandsresa i sin nuvarande roll. Med sig har han flera av sina avgående ministerkollegor. Det handlar om utrikesminister Carl Bildt (M), biståndsminister Hillevi Engström (M) och miljöminister Lena Ek (C).

Första framträdande

Sedan valnatten har Reinfeldt hållit sig undan från offentligheten. I morgon gör han sitt första offentliga framträdande sedan dess när han håller en presskonferens i FN-högkvarteret i New York. Det är fortfarande oklart vad han ska ta sig för efter att han lämnar Rosenbad. Men spekulationerna är redan i gång. I dag publicerade Dagens Industri artikel som pekade på ett rykte om att Reinfeldt är aktuell för att ta över på den tunga posten som FN:s generalsekreterare längre fram.

Samtidigt som M-ledaren hållit sig undan har han fått intern kritik för att han lämnade som M-ledare redan på valnatten. Inom Moderaterna ­sprider sig nu irritationen över den snabba sortin, erfar Aftonbladet. Hans beslut satte omgående igång spekulationer om vem ska som ska ta över på posten och innebar att Alliansen nu står utan statsministerkandidat om det skulle bli nyval senare i höst.

På agendan: klimat och bistånd

Tidigare i dag dök Reinfeldt plötsligt upp - hos kung Carl Gustaf, där han mötte kungaparet och kronprinsessparet. Han var på plats för att informera om kvällens resa till New York.

FN:s generalförsamlingen kommer denna gång att handla mycket om klimat, kriserna runt om i världen och humanitärt bistånd. Enligt Reinfeldts presschef Roberta Alenius ska statsministern inte komma med några nya ståndpunkter under mötet.

– Nej, men för landet Sverige är det viktigt att vara representerat vid ett möte som handlar om klimat och humanitärt bistånd. Sverige är en väldigt framstående nationen på både de här områdena, säger hon.

Det är inte heller Reinfeldt som håller Sveiges tal i generalförsamlingen. Det gör i stället Björn Lyrvall, Sveriges ambassadör i USA.

Generalförsamlingen öppnar officiellt på onsdagen. Reinfeldt kommer att delataga i en hel del möten, bland annat är han och Carl Bildt särskilt inbjudna till en diskussion om utländska stridande i FN:s säkerhetsråd.

– Han kommer att vara med på en hel del möten, säger Roberta Alenius.

Reinfeldt åker hem till Sverige på fredag.