Då utses Reinfeldts efterträdare

1 av 2 | Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Reinfeldt uppges vara en av kandidateran till posten som FN:s generalsekreterare.
NYHETER

Moderaterna väljer en ny partiledare i mars nästa år.

Men det är inte säkert att Fredrik Reinfeldt återkommer till riksdagen i höst.

– Det återstår att se vilka uppdrag han kommer att fullfölja, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Fredrik Reinfeldt förvånade många när han meddelade sin avgång "i vår" redan på valnatten, och beslutet har fått kritik från flera håll.

På måndagen höll Moderaternas partistyrelse ett extra möte där de beslutade att hålla en extra partistämma i Stockholm den 7 mars 2015.

Syftet är enkelt – att välja en ny partiledare.

– Det åligger hela partiet att skapa förutsättningar för att den nya partiledaren ska kunna förbereda sig för sitt uppdrag. Det kräver lite ödmjukhet och för den här personen att få förbereda sig i lugn och ro, säger Kent Persson.

Den nya partiledaren kommer sitta minst åtta år, säger Kent Persson, och det kräver gott om tid för förberedelse. Men även om det kan verka långt till mars så kommer Moderaterna ändå få hålla ett högt tempo i sitt arbete, menar Kent Persson.

Som första steg ska Moderaternas valberedning dra igång sitt arbete och titta på vilka egenskaper en partiledare ska ha och hur man ser till att få en bred förankring i hela partiet kring den partiledaren.

Flera delar ansvaret

Vad som händer med den övriga partistyrelsen återstår att se.

– Vi har ordinarie partistämma om ett år, hösten 2015, så vi får se hur valberedningen arbetar med övriga partistyrelsen.

Så det kan hända att även de byts ut?

– De är valda till och med oktober och nu får vi se om det är någon mer som vill lämna, men det vet vi inget om idag. En ny partiledare behöver formera en ny partiledning så småningom och det måste gradvis ske under det kommande året, säger Kent Persson.

Varför dröjer det ända till mars innan en ny partiledare är utsedd?

– Vi har en partiledare på plats, Fredrik Reinfeldt. Vi har också flera andra ledande Moderater som tar sin del av ansvaret. För oss är det viktigt att skapa lugn och ro i partiet så att vi kan arbeta, säger Kent Persson.

Svarar inte ja

På frågan om Fredrik Reinfeldt återkommer till höstens riksdagsdebatter svarar partisekreterare Kent Persson inte ja.

– Fredrik Reinfeldt är partiledare. Nu återstår att se vilka uppdrag han kommer fullfölja.

Hur länge Kent Persson själv blir kvar på sin post beror på den framtida partiledningen.

Hans uppdrag är att ställa om partiets organisation utifrån de nya ekonomiska förutsättningar som en valförlust innebär, leda arbetet med att ta fram en ny partiledare och se till att partiet får en valanalys på plats.