Experten: Så skyddar du dig mot blixten

”Att sitta i en bil är bra – men det beror inte på däcken”

NYHETER

Nora Tegnér, 16, träffades av blixten när hon satt med datorn i knät.

Från och med nu kommer hon alltid dra ut elkontakten när det åskar.

– Det tycker jag är klokt. Jag hade heller inte tagit en dusch, säger Jörgen Blennow, docent i högspänningsteknik vid Chalmers.

Trots att blixten slog ner bredvid radhuset där Nora satt och pluggade fick hon ström genom kroppen.

– Även om blixten slår ner en bit bort från huset så är det ganska mycket ström som sprider sig i marken, det kan röra sig om tiotusentals ampere. Det där kan induceras och leda till ström i ledningar och vattenledningsrör som leder bättre än själva marken, säger Jörgen Blennow.

”Håll inte i vasken”

Nora säger att hon i fortsättningen alltid kommer att dra ur elektriska kontakter när det åskar.

– Det tycker jag är klokt. Jag drar ur tv-apparaten och även mina laddare till datorer och sådana saker, för de kan åka på stryk, säger Jörgen Blennow.

Dessutom bör man vara försiktig kring vattenledningar.

– Jag hade inte stått och hållt i vasken om den nu är ledande. Jag hade inte heller tagit en dusch faktiskt. Om blixten slår ner i närheten söker strömmen vägen där den lättast kan ta sig fram, och hittar den då en vattenledning kan det vara dumt att duscha när det åskar som värst.

Beror inte på däcken

Annars är det en god idé att hålla sig inomhus när det åskar och blixtrar.

– Det är för att en byggnad har en armeringsstruktur i betongen, det är litegrann som en bil. Att sitta i en bil är också bra, men det beror inte på gummidäcken utan på att man då har en metallisk skärm runtomkring sig. Det måste vara ett metalliskt chassi, det går inte med någon glasfiberbil eller så, säger Jörgen Blennow.