Regnkaos och första septemberstormen sedan 2003

Men snart tittar solen fram

1 av 4 | Foto: BJÖRN LINDAHL
”Vädret är en utmaning, men vi är tacksamma för den härliga resa i Skandinavien vi har haft hittills. Folk är så trevliga och det är rent överallt”, säger Myriah Roy och Sari Max-Fiss från delstaterna Washington och New York i USA.
Och om inte annat blir det ännu renare när det regnar så här mycket.
”Haha, exakt! Och vi har haft väldigt fint väder fram till nu.”
NYHETER

Skyfall, blixtar och kraftiga vindar har lett till översvämningar, strömlösa hushåll och mängder av omkullvälta träd.

När hösten väl kom gjorde den det med dunder och brak.

I Stockholm har det inte regnat mer under ett septemberdygn sedan 1937, enligt SMHI.

I morgon, tisdag, är det höstdagjämning, men redan på söndagen anlände höstrusket till stora delar av landet.

I Films kyrkby i norra Uppland regnade det 93,4 millimeter från klockan åtta på söndagsmorgonen till klockan åtta på måndagsmorgonen. En större dygnsmängd i september har inte uppmätts i Sverige sedan 2001 då Ölands södra udde fick 108 millimeter den 8 september, rapporterar SMHI.

I Stockholm regnade det 44,2 millimeter från söndag morgon till måndag morgon – 31,2 millimeter under tolv timmar – vilket ledde till en hel del översvämningar. Senast det föll mer regn under ett septemberdygn i Stockholm var den 13 september 1937 då 44,4 millimeter uppmättes.

– Det är hösten som kommer till i princip hela landet nu, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

Klass 1-varning

Men det är inte bara regnet som har ställt till problem de senaste dagarna. Kraftiga vindbyar har gjort att mängder av träd fallit ner på elledningar, vilket i sin tur lett till tusentals strömlösa hushåll i framför allt Svealand.

I Stockholm skadades en kvinna allvarligt efter att ha träffats av en trafikstolpe som välte i blåsten.

Som mest har det blåst 26 meter i sekunden på Örskär vid Upplandskusten. Det är första gången sedan 2003 som SMHI har uppmätt stormstyrka i september.

SMHI gick på måndagen ut med en klass 1-varning för Öland och Gotland som även gäller under natten. Färjetrafiken mellan Oskarshamn och Visby fick under dagen ställas in på grund av kraftig sjö och vindbyar på upp till 25 meter i sekunden.

Solig tisdag

På tisdagen väntas dock mer stabilt väder.

– Det blir soligt och fint väder i stora delar av landet, men betydligt kyligare än förra veckan. Temperaturen kommer upp till omkring tio grader i Götaland och Svealand, men upp över Norrland rör det sig om noll till sju grader ungefär, säger Sandra Andersson.

Men redan på onsdag är regnet tillbaka.

– Till att börja med är det framför allt över Götaland och kanske södra Svealand. Sedan har vi regnområden som kommer att avlösa varandra under resten av veckan. Det kommer att finnas dagar då det är uppehållsväder och lite finare, men sedan dagen efter kommer det ett nytt regnväder, säger Sandra Andersson.

FAKTA

Meteorologisk höst

Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader.

Om dygnsmedeltemperaturen är 9,9 grader eller lägre fem dygn i följd räknar man att hösten anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till högre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som höst.

Som ytterligare villkor gäller att hösten inte kan börja före den 1 augusti.

Meteorologiskt sett har hösten hittills kommit till fjällen, Norrlands inland och en del av kusten i norra Norrland. ”Men jag tror att den kommer att göra ett hopp en bit ner över södra Sverige de kommande dagarna”, säger Sandra Andersson på SMHI.

Här är några exempel på när hösten normalt brukar anlända:

Kiruna: 16 augusti

Östersund: 5 september

Stockholm: 29 september

Malmö: 12 oktober

Källa: SMHI