Fransman gisslan hos "IS-lojalister"

Foto: AP
NYHETER

En fransk resenär har kidnappats i östra Algeriet av en grupp som kan ha kopplingar till extremiströrelsen Islamiska staten (IS). Gruppen kräver att Frankrike drar sig ur den militära kampanjen mot IS.

I ett videoklipp säger den 55-årige fransmannen att han kidnappats av en väpnad algerisk grupp som kallar sig Kalifatets soldater, skriver tv-kanalen France 24. Den gisslantagne mannen framför gruppens begäran att Frankrikes president François Hollande "inte ska intervenera i Irak". En av kidnapparna tillägger att landet har ett dygn på sig och annars får "betala priset".

Utbrytargrupp

Kalifatets soldater har nyligen brutit sig ur rörelsen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), som utfört flera dödliga attacker i området i år, och i stället förklarat sig lojala med IS.

Fransmannen, en vithårig man i glasögon som på videon sitter på huk mellan två maskerade män, kidnappades i helgen. Han uppges vara bergsguide och fotograf som tillsammans med algeriska vänner hyrt en stuga i bergen i provinsen Kabylien i östra Algeriet. President Hollande säger enligt AFP att Frankrike och Algeriet samarbetar för att frita fransmannen.

Hot mot fransmän

Bara några timmar innan mannen kidnappades manade Islamiska staten till att döda medborgare från den koalition som söker bekämpa gruppen, "särskilt de illvilliga och orena fransmännen". Frankrike, som genomförde ett första flygangrepp mot IS-mål i Irak på fredagen, har höjt beredskapen mot terrordåd den senaste tiden.

För en dryg vecka sedan förkunnade Aqim-befälhavaren Gouri Abdelmalek att hans grupp Kalifatets soldater lämnar al-Qaida-nätverket och i stället underkastar sig IS.

– Du har män i islamiska Maghreb (nordligaste Afrika) och om du beordrar dem kommer de att följa dig, skrev han i en kommuniké riktad till IS ledare, "prinsen" Abu Bakr al-Baghdadi, enligt al-Jazira.

Andra jihadister i området har tidigare gjort en liknande utfästelse.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM