Experten: "Räcker inte med flyganfall"

NYHETER

IS har varit på offensiven under de senaste veckorna, och det kan vara anledningen till att USA:s attacker kommer nu.

– Men det räcker inte med flyganfall, säger Erika Holmquist, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Varför kommer attackerna nu?

– Det kan man bara spekulera kring. När USA lanserade sin strategi sa de att det skulle ingå attacker i Syrien, så detta var inte oväntat. Men ISIS har rört sig framåt under de senaste veckorna och varit på en offensiv i Syrien. Det är möjligt att det har med det att göra.

Räcker det med bombningar?

– Nej det tror jag inte. Självklart kan man försvaga dem genom att bomba, men jag tror inte man kan slå ut dem helt.

Eftersom de befinner sig i flera städer, exempelvis Raqqa som är deras högkvarter, så har de blandat sig med civilbefolkningen. Risken för civila dödsoffer är ganska stor. De gömmer sig i samhällena, vilket gör att det blir väldigt svårt.

Jag uppfattar det som att det inte räcker med att bomba dem. Det behövs något mer, troligen marktrupper också. Men vilka som ingår i en sådan potentiell operation vet man inte.

Varför sluter flera arabländer upp i attackerna?

– Jag tror att de bedömer ISIS som ett verkligt hot mot deras intressen. De känner sig nog hotade av ISIS ideologi. ISIS ideologi bygger i grunden på en wahabitisk ideologi, som också är dominerande i Saudiarabien. Därför uppfattas ISIS som ett hot. ISIS menar att Saudiarabien har avvikit från den rätta vägen och att de själva representerar det ursprungliga Islam.

Dessutom oroar sig Saudiarabien för att en del av befolkningen ska lockas av ISIS ideologi.

Är det viktigt att det är sunnimuslimska länder som deltar i koalitionen?

– Det är jättekomplicerat, men jag tror det är ganska viktigt. Ta Irak som exempel. Det finns många shiiter i irakiska armén. Då blir det möjligt för ISIS att ställa sig i polemik med shiiterna, vilket är en viktig del av deras ideologi. De anser shiiterna vara de värsta kättarna av alla.

Just det är något som är speciellt med ISIS. I första hand vill de rena den muslimska världen från oren islam.

De ser även västländerna som fiender, men i första hand är det den muslimska världen som man vill återföra den muslimska världen till de ideal som rådde under profeten Muhammads tid.

Vad händer härnäst?

– Enligt vad USA och koalitionen har presenterat så ska de beväpna och träna diverse grupper, både i Syrien och Irak. Det kan vara så att de tänker att lokala grupper får ta hand om markstriderna.

Går det att vinna över IS?

– Inte på det här sättet, men man kan försvaga dem. En annan viktig poäng som ofta försvinner i medierna är följande: bara för att man slår ut ISIS så är problemen i Syrien och Irak inte lösta. Grundkonflikten är kvar, de är bara en del av en väldigt komplicerad situation.

Det måste till politiska lösningar i både Irak och Syrien, men det tror jag dröjer.

ARTIKELN HANDLAR OM