Reinfeldt: Därför avgick jag efter förlusten i valet

1 av 7
NYHETER

Fredrik Reinfeldt är i New York för att delta i FN:s klimatmöte.

Under en presskonferens på tisdagskvällen kommenterade han avgången, risken för nyval och kritiken inom det egna partiet.

– Jag är inte redo för åtta nya år.

I dag deltar statsminister Fredrik Reinfeldt i FN:s klimattoppmöte i New York. Det är hans första officiella framträdande sedan valnatten, då han meddelade att han avgår som statsminister och M-ledare.

Beskedet möttes av besvikelse och chock i partiet, statsministern fick intern kritik då hans avgång försvårar det parlamentariska läget.

Vid 18.30 inledde Reinfeldt en presskonferens med utrikesminister Carl Bildt (M), miljöminister Lena Ek (C) och biståndsminister Hillevi Engström (M).

"Det brukar lösa sig"

Om avgången säger han:

– Jag tror att många liksom jag kände att vi närmade oss på slutet. Många blev ledsna. Men vi har varit tydliga, om de rödgröna blev större skulle jag lämna över min avskedsansökan. Min uppfattning är att man ska vara långsiktig i de roller man tar sig an som politiker. Jag har varit partiledare i elva år. Jag var inte redo för åtta nya år. Då måste man lämna över.

Vad säger du om kritiken, du lämnade ditt parti i ett osäkert läge och det talas till och med om nyval?

– Vi byter partiordförande i alla partier. Det blir alltid en känsla av oklarhet men det löser ju sig sen. Jag har varit i det här läget förut. Min erfarenhet är att det tar ett tag innan alla bitar faller på plats men så småningom kommer en ny regering att ta vid. Om något annat sker får vi ta ställning till det då. Men vi kan inte bygga det på spekulationer.

Vad ska du göra nu?

– Först ska jag leda arbetet med övergångsregeringen. Sedan kommer jag att använda kommande år för omställning.

Lämnar du riksdagen?

– Exakt vad som händer och vid vilka datum vill jag återkomma till.

Kommenterar FN-rykten

Enligt rykten diskuteras Fredrik Reinfeldt som en av kandidaterna för jobbet som FN:s generalsekreterare. Om det sa Reinfeldt:

– Jag har varit med länge i den internationella sfären och vet att namn ibland nämns. Det ligger långt fram i tiden och är inte aktuellt nu.

Det främsta syftet med New York-besöket är att ge stöd till Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd 2017–2018. Reinfeldt ska även delta vid generalförsamlingens öppnande och i ett säkerhetsrådsmöte om utländska stridande på inbjudan av president Barack Obama.

Under presskonferensen sa Reinfeldt att han också hoppas att få "tid till lite annat" under veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM