Bilderna efter anfallet

1 av 11
NYHETER

Här är bilderna som visar resultatet av USA:s bombningar i Syrien.

– Vi kommer att göra vad som krävs för att skydda vårt land och resten av världen, sa Barack Obama i ett tal till nationen på tisdagen.

Under natten till tisdagen genomfördes ett tjugotal bombattacker mot IS och andra terrorgrupper i Syrien. Det är den första attacken mot väpnade grupper under Syriens tre år gamla inbördeskrig.

Bakom attackerna ligger en koalition av fem länder, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Bahrain, Jordanien och Qatar.

På tisdagseftermiddagen höll Barack Obama ett tal till nationen.

"En kamp för hela världen"

– Vi är stolta att stå tillsammans. Koalitionen visar att det här är en kamp för hela världen, inte bara USA, sa Barack Obama.

Han tackade alla soldater i "den bästa militär som världen skådat" för att de deltagit i bombningarna.

Och attackerna är inte över.

– Jag har varit tydlig med vår strategi. Vi kommer att fortsätta attackera både Irak och Syrien. De här terroristerna ska inte vara säkra någonstans, säger Barack Obama.

En talesman för USA:s militär betonade att inga amerikanska soldater kommer sättas in i markstrider.

– Vi kommer inte sätta in marktrupper i Syrien. Vi har adekvata styrkor för det uppdrag vi har fått, säger generallöjtnant William Mayville, enligt Amerikanska försvarsdepartementet.

Han säger också att det här är början på en lång insats.

– Ni ser början på en utdragen kampanj, och ni kan förvänta er att se fler anfall i framtiden, säger William Mayville.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet så har 70 IS-medlemmar dött och mer än 300 har skadats. Trots att samma organisation har rapporterat om civila dödsfall, inklusive barn, så medger Försvarsdepartementet inga civila dödsoffer i attackerna.

Bilder visar förödelsen

Amerikanska försvarsdepartementet har publicerat bilder som visar hur viktiga byggnader har träffats av robotar.

USA och dess koalitionspartner har skjutit 200 olika krigsmateriel mot mål i Syrien under nattens attack.

48 flygplan från flera länder har använts, och 150 av vapnen som använts har varit precisionsstyrda. USA har avfyrat 47 Tomahawk-robotar, åtta av dem riktades mot terrorgruppen Khorasan utanför Aleppo – ännu en terrorgrupp som opererar i Syrien.

Gruppen anses utgöra ett allvarligt hot mot USA.

– Gällande hot mot USA är Khorasan en större fara än ISIS, säger James Clapper, amerikansk underrättelsechef, enligt flera internationella medier.

Terrorgruppen leds av en före detta befälhavare i al-Qaida och bland medlemmarna finns stor expertis inom bombtillverkning samt flera jihadistkrigare med västerländska pass, skriver The Independent.

FAKTA

Här är vapnen USA använde

F-22 Raptor

Nattens anfall mot IS var första gången som superplanet F-22 användes i strid.

Det är ett synnerligen avancerat och dyrt jaktflygplan som använder stealth-teknologi, eller smygteknologi som det heter på svenska.

Planen kostar 340 miljoner dollar styck.

Tomahawk-robotar

BGM-109 Tomahawk finns i flera varianter och väger 1 440 kilo. Räckvidden är 110 mil. Robotarna sköts från två fartyg i Röda havet och Persiska viken.

B-1-bombplan

Ett fyrmotorigt bombplan, 44,5 meter långt, konstruerat för överljudshastighet. Planet har en räckvidd på 1 200 mil och kan lufttankas. Besättningen består av fyra personer.

F-16 Fighting Falcon

Används av 25 länder jorden runt. Kan flyga i två gånger ljudets hastighet och kan bestyckas med många sorters bomber och robotar.

F-18 Hornet

Används av den amerikanska flottan och marinkåren. Lyfter från hangarfartyg och kan användas till allt från jakteskort till spaning.

RQ-1 Predator

Obemannat flygplan, eller drönare.

Predator har använts i flera konflikter sedan de togs i bruk 1995, bland annat i Afghanistan och Pakistan, på Balkan, i Irak och Libyen samt Somalia.

Planet är inte mer än åtta meter långt och används främst för spaning genom att det utrustas med kameror. Men det finns också varianter som är bestyckade med en robot som heter Agm-114 Hellfire.

MQ-9 Reaper

En större och tyngre variant av Predator-planet som används för attacker. Båda planen styrs från kommandocentraler på långt avstånd från själva striderna.

– Vi har gått från att använda obemannade plan till underrättelsearbete, övervakning och rekognosering till en jägar-dödarroll med Reaper, säger Michael Mosley, före detta chef för det amerikanska flygvapnet.