De flyr undan befarat folkmord

1 av 22 | Foto: AP
Syriska kurder vid den turkiska gränsen. Rädsla för IS har drivit dem på flykt.
NYHETER

De flyr för sina liv undan terrororganisationen IS.

Över 150 000 flyktingar har de senaste dagarna strömmat över gränsen från Syrien in i Turkiet.

– Det pågår ett folkmord och det vi ser är en humanitär katastrof som man inte kan föreställa sig, säger författaren Kurdo Baksi, som har kurdiska rötter.

FN:s flyktingorgan UNHCR slår larm om att läget i Södra Turkiet är akut. Den enskilt största flyktingströmmen från Syrien sedan kriget började, är på rörelse över gränsen.

Hittills har 150 000 människor lyckats ta sig in i Turkiet, men lika många till kan vara på väg.

Den värsta katastrofen befaras om IS styrkor lyckas ta sig hela vägen in i staden Kobane i norra Syrien.

– Vi förbereder oss på att hela befolkningen i staden flyr till Turkiet, säger UNHCR:s talesperson Melissa Flemming till Reuters.

Kilometer från staden

Enligt de vittnesuppgifter som kommer från staden befinner sig IS-styrkorna bara några kilometer från stadsgränsen.

Strider rasar hela tiden i området. Den enda vägen som inte kontrolleras av jihadisterna är norrut mot den turkiska gränsen.

Kobane försvaras av soldater som tillhör de kurdiska YPG-styrkan. De är avskurna och mycket dåligt beväpnade efter att ha hållit ut mot IS under lång tid.

Längs gränsen mot Turkiet är bara en av tio övergångar öppna.

Enligt UNHCR är de allra flesta som lämnar Syrien kvinnor och barn. De anländer ofta i mycket dåligt skick efter att ha tvingats gå längs farliga vägar och i svår terräng. Gamla och sjuka bärs mot tryggheten av sina släktingar.

På andra sidan gränsen möts flyktingarna av mycket provisoriska läger.

UNHCR har kunnat tillhandahålla tiotusentals tält och paket med förnödenheter, men behovet bedöms vara långt mycket större.

”En mardröm”

Tiotusentals flyktingar har sökt skydd i moskéer, skolor och andra offentliga byggnader. De som inte får plats får sova utomhus.

– Den pågående situationen är en mardröm värre än det går att föreställa sig, säger journalisten Kurdo Baksi.

Han beskriver IS våld mot den kurdiska befolkningen som ett folkmord och tycker inte att Turkiet gör tillräckligt för att hjälpa människor på flykt.

– Turkiet försvårar för människor som flyr för sina liv genom att inte öppna fler gränsövergångar.

Han välkomnar bombningarna som inleddes av USA under natten till tisdagen.

– Vi vet fortfarande inte om det har hindrat IS från att närma sig Kobane ytterligare. Den senaste informationen var att de befinner sig några kilometer från staden.

Förutom USA deltog Saudiarabien, Jordanien, Qatar, Bahrain och Förenade arabemiraten i anfallen mot IS i både Syrien och Irak.