Reinfeldt: Därför avgick jag efter förlusten i valet

1 av 7
NYHETER

NEW YORK. Efter en dryg vecka bröt den avgående M-ledaren Fredrik Reinfeldt tystnaden.

För första gången svarade han på kritiken om att han lämnat sitt parti i en svårt läge.

– Jag förstår att många är ledsna över att vi inte hann ikapp, för det fanns en känsla av att vi kunde göra det på slutet, säger han.

Efter att det på valnatten stod klart att Alliansregeringen förlorat valet meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt omgående att hans regering skulle avgå. Han sa samtidigt att han dessutom kommer att sluta som partiledare för Moderaterna till våren.

Sedan dess har Reinfeldt hållit sig ifrån offentligheten. Men i dag, på en solig gräsmatta vid FN:s högkvarter i New York, mötte han ett stort svensk pressuppbåd. Den avgående statsministern är på plats med flera ministerkollegor för att representera Sverige när FN:s generalförsamling möts.

Han berättade att beslutet att avgå som M-ledare kom som en naturlig följd av valnederlaget.

– I grunden hade Alliansledarna pratat igenom och berättat för svenska folket att vi skulle avgå om de rödgröna partierna blev större. Det blev de och alltså drog vi slutsatsen att jag skulle lämna in regeringens avskedsansökan. I det läget måste jag också ta ställning till min egen framtid.

Inte beredd att leda M i opposition

Fredrik Reinfeldt var i dag tydlig med att han inte var beredd att anta uppgiften att leda sitt parti i opposition.

– Jag menar att i allt man gör så ska man vara strategisk och långsiktig. Att fortsätta skulle i så fall kräva ett åttaårigt perspekitiv. Att bygga en regeringsutmaning mot 2018 och sedan stanna efter en eventuell valseger fram till 2022. Men det var inte jag beredd att göra. Jag har redan varit partiledare i elva år och det skulle i så fall sträcka ut min tid som partiordförande till nästan 20 år, säger han.

Arbetet inom Moderaterna med att hitta Fredrik Reinfeldts efterträdare har redan inletts. Partiet håller en extra stämma den 7 mars 2015. Men under den dryga vecka som gått sedan valet har kritiken mot Reinfeldts hastiga avsked spridit sig. Flera kritiker har lyft fram att partiet nu står i praktiken ledarlöst i det osäkra parlamentariska läge som nu råder. Dessutom står Alliansen utan en statsministerkandidat vid ett eventuellt nyval.

– Vi byter partiordförande i alla partier. Det blir alltid speciell känsla när någon går och när det är oklart vem det blir, men det löser sig sen. Vi är i ett läge där jag har varit många gånger förut. Det tar ett tag innan ett valresultat sätter sig och alla konsekvenser kommer på plats. Men det vanligaste är att det till slut kommer en regering på plats. Och om något annat sker tar vi ställning till det då. Men man kan inte bygga det på spekulationer, säger Reinfeldt.

"Jag kände tacksamhet"

En dryg vecka efter att han höll sitt avskedstal på Moderaternas valvaka berättade Reinfeldt också om sina egna känslor på scen.

– Jag kände väldigt stor tacksamhet och det försökte jag uttrycka. Till svenska folket, det är fantastiskt att få vara verksam i ett land där det finns tillit till politiska ledare på ett sätt som det inte gör i många andra länder. Jag har känt en enorm värme när jag rest och varit på plats i många delar av det svenska samhället, säger han.

Under den sista tiden menar Reinfeldt att han känt extra mycket värme från svenskar med bakgrund i andra länder.

– De visade en enorm värme mot mig och för det viktiga i att stå upp för viktiga värden och öppenhet i en tid när detta ifrågasätts. Jag var väldigt glad att jag fick stå upp hela vägen för de värderingar jag tycker är viktiga.

Ska ställa om under kommande året

Spekulationerna om vad den avgående statsministern nu ska göra har redan satt fart. I går publicerade Dagens Industri en artikel med uppgifter om att han skulle vara aktuell för att ta över som FN:s generalsekretare. Men enligt Reinfeldt är det inte aktuellt.

– Nu ska jag leda en övergångsregering, sedan ska jag ta det kommande året för att ställa om till något annat. Jag har ju varit med länge i den här internationella miljön och vet att namn ibland nämns och så. Det ligger långt fram i tiden och är inte aktuellt nu.

Lämnar du riksdagen?

– Exakt vad som händer och vid vilka datum vill jag återkomma till.

Under presskonferensen sa Reinfeldt att han också hoppas att få "tid till lite annat" under veckan i New York.

ARTIKELN HANDLAR OM