De skulle spränga USA med tandkrämstuber

al-Qaidautbrytargruppen Khorasan planerade attack i USA

1 av 2
Muhsin al-Fadhli.
NYHETER

Terrorgruppen Khorasan planerade att attackera USA eller Europa – med bomber gjorda av tandkrämstuber och kläder dränkta i explosiva ämnen.

Det avslöjar källor inom amerikanska underrättelsetjänsten för CNN.

USA kommer att göra "vad som krävs" för att stoppa terrorgrupper i Syrien och Irak, sa Barack Obama i ett offentligt meddelande på tisdagen.

I ett tjugotal bombräder attackerades flera platser i Syrien, styrda av terrororganisationen IS.

Utbrytare ur al-Qaida

Samtidigt nämnde Obama en ny terrorgrupp: Khorasan.

Gruppen beskrevs som utbrytare ur al-Qaida och skulle enligt presidenten ha smidit planer för att attackera USA och andra mål i väst.

– Det måste vara uppenbart för vem som helst som planerar att skada den amerikanska befolkningen att vi inte kommer att tolerera fristäder för terrorister som vill skada vårt folk, sa Obama.

”Direkt hot”

Planerna avslöjades i förra veckan och utgör ett "direkt hot" mot landet, enligt en källa inom amerikanska underrättelsetjänsten, skriver CNN.

Källan vill inte uppge vilka mål som skulle attackeras men uppger att planerna involverade bomber gjorda av tandkrämstuber och kläder indränkta i explosiva ämnen. Att plantera bomberna på flygplan var "bara ett av alternativen" som gruppen övervägde.

Enligt källan hoppades USA att överraska medlemmarna genom att varva tisdagens attacker mot dem med attacker mot IS.

”Nytt hot”

Det har hittills varit tyst om gruppen. Först förra veckan nämndes dock Khorasan i ett uttalande av James Clapper, chef för nationella underrättelsefrågor i USA.

– Det finns ett potentiellt nytt hot mot landet, ja, sa Clapper då.

Gruppen styrs av 33-årige Muhsin al-Fadhli. Han har tidigare utpekats som hög ledare inom al-Qaida och ska ha stått bin Laden nära. Han tros vara en av dem som var införstådd i planerna inför 11-septemberattackerna 2001.

För två år sedan utfärdade amerikanska utrikesdepartementet en belöning på 7 miljoner dollar för information som kunde leda fram till ett gripande av al-Fadhli.

– I termer av hot mot hemlandet är Khorasan ett större hot än den Islamiska staten, sa James Clapper till NY Times.