Lasermannen misstänks för 22 år gammal dödsskjutning

John Ausonius förhörs igen efter nya uppgifter

1 av 5
John Ausonius är dömd för ett mord och tio mordförsök.
NYHETER

Poliser från Frankfurt är på väg till Sverige för att träffa John Ausonius, 61.

Tyskarna ska förhöra Lasermannen om ett ­brutalt kvinnomord 1992.

Det 22 år gamla mordfallet har nyligen återupptagits, enligt tidningen Stuttgarter Zeitung.

I februari 1992 besökte John Ausonius restaurang Mövenpick i centrala Frankfurt. I restaurangens garderob arbetade 68-åriga Blanka Zmigrod.

En vecka efter besöket kontaktade Ausonius restaurangen per telefon och anklagade garderobsvärd­innan för att ha stulit hans elektroniska kalender av märket Casio.

Avfyrades på nära håll

Några dagar senare ska han ha kommit in på restaurangen och uppträtt mycket aggressivt. Enligt uppgifter i Gellert Tamas bok om John Ausonius ska han ha skrikit ”vi ses” till Zmigrod.

På natten, efter Ausonius besök, sköts 68-åriga Blanka Zmigrod ihjäl när hon var på väg hem. Dödsorsaken var ett skott i huvudet som avfyrats på nära håll.

Gärningsmannen färdades på cykel. Vittnen ­beskrev honom som mörk­hårig och mellan 1,78-1,85 centimeter lång. Zmigrod sköts med en hålspetskula i kaliber 6,35 millimeter.

Utredning lades ner

Ausonius förhördes på 90-talet om mordet. Flera omständigheter talade för att han låg bakom dådet. Bland annat köpte han ­dagen efter en ny kalender av samma märke, Casio, på flygplatsen i Frankfurt. Han medgav också att han ägt en automatpistol i kaliber 6,35 millimeter och likadan hålspetsammunition. Men ­Ausonius uppgav att han gjort sig av med pistolen innan mordet och nekade till all inblandning. Utredningen mot honom lades så småningom ner.

Nu, i samband med den stora utredningen av den högerextrema terrororganisationen NSU, Nationalsozialistische Untergrund, är det gamla mordfallet åter aktuellt.

En av anledningarna är, enligt Stuttgarter Zeitung, att det i Tyskland nu utreds om Ausonius ingick i högerextrema kretsar i Tyskland vid tiden för mordet. Det har han tidigare bestämt nekat till.

Mordoffret Blanka Zmigrod var judinna och den tyska polisen har aldrig uteslutit att det skulle finnas ett hatbrottsmotiv.