Fransman avrättad av terrorgrupp i Algeriet

1 av 2 | Foto: REUTERS
Herve Gourdel med sina kidnappare.
NYHETER

En fransman som kidnappades i Algeriet på söndagen uppger ha avrättats av islamister med kopplingar till IS, skriver AP.

Det visar en video som publicerades på nätet på onsdagen.

55-årige fransmannen Herve Gourdel kidnappades av terrorgruppen Jund al-Khilifa på söndagen. Gruppen, som har kopplingar till IS krävde att Frankrike skulle stoppa attacker mot IS i Irak. De ska ha gett Paris 24 timmar på sig att stoppa attackerna innan videon postades.

Redan på måndagen släpptes en video där gruppen erkände att man kidnappat Gourdel i bergsområdet Tizi Ouzu i norra Algeriet, skriver Al Jazeera. Han hade då befunnit sig i Algeriet i en dag.

I videon syns Gourdel mellan två maskerade män med gevär – vädjandes till Frankrikes president François Hollande att stoppa landets attacker mot Irak.

– Jag är i händerna på Jund al-Khilifa. Den här gruppen vill att jag ska be dig (Hollande) att inte gå in i Irak. Jag ber dig att göra allt du kan för att få mig ur den här situationen och jag tackar dig, sa han.

De franska myndigheterna bekräftade att Gordel blivit kidnappad och att videon var autentisk.

– Vi kommer att göra allt för att frigöra gisslan. Men en terrorgrupp kan inte påverka Frankrikes position, sa franska utrikesministern Laurent Fabius.