"Borde lämna slagfältet när de kan"

NYHETER

På tisdagen talade Obama inför FN:s generalförsamling.

Under ett känsloladdat tal vädjade han till länder i hela världen att bryta ned ”dödsnätverket” IS.

– Vi kan aldrig förhandla med den här ondskan. Det enda de här mördarna förstår är tvång.

Flera gånger uppmanade han världens länder att gå samman i kampen att stoppa den organiserade terrorismen i Irak och Syrien.

– Tillsammans måste vi ta konkreta steg för att hantera de faror som lyfts av religiöst motiverade fanatiker. IS måste utarmas och till sist förstöras, sa Obama.

Han liknade IS vid en "cancer".

– Vi möter en dödlig och ideologisk gren av terrorister, som har en pervers syn på en av världens största religioner. De har omfamnat en mardrömslik vision som delar upp världen i trogna och otrogna och dödar så många oskyldiga civila som möjligt.

”Ingen gud skulle förlåta terrorn”

Konflikten handlar om extremism, inte islam, menade Obama.

– Vi är inte, och kommer aldrig att vara i krig mot Islam. När det kommer till USA och islam finns inget vi och dem. Det finns bara vi.

Uttalandet kom efter att amerikansk militär bekräftat att man avfyrat ytterligare fem raketer mot IS-mål, ett i östra Syrien nära irakiska gränsen, två väst om Baghdad och två sydväst om Irbil.

De första bombräderna, som genomfördes på natten till tisdagen, stöttades av Bahrain, Jordanien, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Det finns inga planer på att ockupera delar av länder där IS härjar, sa Obama. Däremot kommer man att träna upp oppositionella styrkor på marken. 40 nationer har redan erbjudit sig att ingå i en koalition mot terrororganisationen. Och Obama vädjade till världen att ingå i samarbetet.

– Oskyldiga barn har skjutits ned. Religiösa minoriteter har lämnats att svälta ihjäl. Ingen gud skulle förlåta den här terrorn, inget missnöje rättfärdigar de här handlingarna.

– Vi kan aldrig förhandla med den här ondskan. Det enda de här mördarna förstår är tvång. De som har gått med i IS styrkor borde lämna slagfältet när de kan, sa Obama.

”Vill tala till våra unga”

Slutligen vände han sig till de unga som rekryterats av terrorgruppen.

– Jag vill tala direkt till våra unga. Ni kommer från en tradition av utbildning, inte okunskap. Innovation, inte förstörelse. Läran om livets heliga, inte mord. De som dras sig ifrån sådana värden upprätthåller inte traditioner, de förråder den.

Minst 70 IS-krigare ska ha dödats i tisdagens attacker, samt 50 Nusra-medlemmar, meddelar nätverket Syriska människorättsobservatoriet. Även åtta civila syrier ska ha dödats, bland dem tre barn, när nu USA för första gången gett sig in i det syriska inbördeskrig som pågått i 3,5 år.

En amerikansk myndighetskälla uppger enligt Reuters att Muhsin al-Fadhli ska ha dödats, ledare för vad de kallar Khorasan-gruppen - som USA-källor hävdar är helt inriktad på terrordåd i väst.