Hon pekas ut som minister

1 av 4 | Foto: LOTTE FERNVALL
Anna Johansson (till vänster) syntes i går tillsammans med Carin Jämtin under en introduktion för nya riksdagsledamöter i riksdagen. ”Jag ska prata med Anna lite. Men det är bara mellan oss”, säger Jämtin när de passerar i riksdagens korridorer. Johansson är kommunalråd i Göteborg och nyinvald till riksdagen.
NYHETER

Socialdemokraterna håller just nu på att lägga sitt regeringspussel.

Ett av de utpekade namnen är Anna Johansson från Göteborg. Hon sågs i går med partisekreterare Carin Jämtin.

Samtidigt har Stefan Löfven en färdig lista med namn, enligt uppgift till Aftonbladet.

I morgon ska S-ledaren Stefan Löfven träffa talmannen Per Westerberg igen. Då ska han meddela om Socialdemokraterna kan bilda en regering tillsammans med Miljöpartiet och få igenom sin budget i riksdagen.

Innan dess har han flera tuffa nötter att knäcka – frågor där partierna står långt i från varandra. In i det sista pågår förhandlingarna mellan partierna.

Enligt Aftonbladets källor hålls de i en liten krets.

– Jag kan inte säga något om de olika områdena, men det är brett, det är många politiska områden som ska täckas, och vi går igenom alla. Samtalen förs i en konstruktiv anda, sa Löfven i går utanför Utrikesdeparte­mentet.

”Det pågår samtal”

Framför allt är det Löfven tillsammans med parti­sekreteraren Carin Jämtin, Hans Dahlgren, kanslichef, och Emma Lennartsson, stabschef, som leder arbetet med att lägga pusslet.

Enligt Jämtin fortgår förhandlingsarbetet bra:

– Det pågår samtal. Det är ingen hemlighet. Jag säger ingenting annat.

Hon vill inte heller kommentera Ekots uppgifter om att S och MP är oense om vilket parti som ska få utbildningsministerposten i en kommande regering.

– Jag har inga kommentarer. Jag säger ingenting om någonting faktiskt, säger Jämtin.

När Löfven i går mötte pressen, efter en genomgång av det utrikespolitiska läget på UD, ville han inte säga någonting om fördelningen av ministerposter mellan partierna ser ut.

– Nej, så fort det är klart kommer vi att meddela det, det lovar jag, säger han.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det nu finnas en färdig lista med personer som S ser som möjliga att fylla någon av de politiska anställningarna i regeringskansliet.

De personer som anses självklara, till exempel blivande statsråd som redan finns i Stefan Löfvens närmaste krets, ska dock inte finnas på listan. Dessa tas in i ett senare skede - de anses redan bakgrundskontrollerade. Här finns till exempel Mikael Damberg, grupp­ledare i riksdagen, och Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson.

Däremot ska personer som finns lite längre ut i kretsen, och som kan tänkas på poster som statsråd men också statssekreterare eller andra politiska tjänstemannajobb, finnas med.

Sågs med Jämtin

En av dem som nämnts i förhandsspekulationer är Anna Johansson, kommunalråd från Göteborg, och nyinvald till riksdagen. Hon ledde partiets kriskommission tillsammans med Ardalan Shekarabi, riksdagsledamot, efter valförlusten 2010.

I går sågs hon tillsammans med Carin Jämtin, som också är nyinvald, under en introduktion för nya riksdagsledamöter i riksdagen.

– Jag ska prata med Anna lite. Men det är bara mellan oss, säger Jämtin, när de passerar i riksdagens korridorer.

Hans Dahlgren, kanslichef hos Socialdemokraterna, ska vara den som fått Löfvens uppdrag att ta de första kontakterna med dem som finns på listan.

Aftonbladet har sökt Miljöpartiet för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM