15 till sjukhus: sjuka av nätdrogen

NYHETER

15 ungdomar från Oskarshamn har förts till sjukhus efter att de använt nätdrogen spice.

Användandet har exploderat de senaste veckorna.

– Det är en lek med döden, säger Per Adolf Bergsten, chef vid akuten på Oskarshamns sjukhus.

Polis, socialtjänst och landsting har noterat en kraftig ökning av nätdrogen spice i Oskarshamn. Larmen kom redan i våras, men under de senaste veckorna har användandet eskalerat.

På bara två veckor har 15 ungdomar förts till sjukhus.

– Min bild är att det handlar om i snitt en om dagen i två veckors tid. Vissa får stanna kvar en längre tid och vissa körs även till andra sjukhus där de har bättre förutsättningar att ta hand om de här giftsymptomen, säger Thommy Brännström vid polisen i Oskarshamn.

Spice är en syntetisk drog och säljs i många olika varianter via internet. Drogen som har enorma effekter på kroppen kan slå ut njurar, skapa vanföreställningar och aggressivt beteende.

Så sent som i augusti fick fem personer föras till sjukhus i Sundsvall efter att ha rökt syntetdrogen.

– De som är påverkade utför handlingar som de inte skulle göra annars. Det kan handla om att de tappar medvetandet, hallucinerar, får psykoser, går ut och slänger sig på vägen eller hoppar ifrån ett tak, säger Per Adolf Bergsten, chef vid akuten på Oskarshamns sjukhus.

Vad skulle du vilja säga till någon som tänkt ta spice i helgen?

– Det beror på hur länge man vill leva. Jag tror att vi kommer få ett dödsfall om det här fortsätter. Jag skulle säga att det är en lek med döden.

I många fall är varianterna lagliga, eftersom sammansättningen går att ändra så fort en variant klassas som olaglig - vilket skapar ett dilemma för polisen.

De ökade sjukdomsfallen i Oskarshamn tros bero på att någon "blandat fel".

– Jag är orolig för att människor ska bli så sjuka så att de dör, säger Thommy Brännström.

FAKTA

Spice

• En rusframkallande produkt som hör till kategorin missbruksprodukter.

• Spice säljs i portionspåsar avsedda att användas genom rökning eller som te.

• Innehållet är typiskt en blandning av torkade örter som sprayats med syntetiskt framställda cannabinoider Örtsammansättningen varierar.

• Genom svenskt regeringsbeslut i juli 2009 är sju cannabinoider som förekommer i Spice klassade som illegala narkotiska substanser.

Källa: Nationalencyklopedin.