Snart kommer luktfria och bakteriedödande kläder

NYHETER

Kläderna som du aldrig behöver tvätta kan vara här snart.

Nu har forskare vid KTH hittat ett sätt att ta fram en särskild supertunn tråd som kan användas vid tillverkning av luktfria och bakteriedödande plagg.

Har du någonsin drömt om att slippa tvätta dina kläder – men att de ändå ska vara luktfria och fräscha?

I så fall kan drömmen vara nära att slå in.

Nu har några forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm tagit fram ett sätt att tillverka kläder som inte luktar och som dödar bakterier, skriver Metro.

Finns i alger

Hemligheten bakom uppfinningen är en supertunn tråd. Den har behandlats med ett ämne som finns naturligt i alger och det är från detta ämne som tråden har fått sina antibakteriella egenskaper.

I dag finns det redan kläder som ska vara luktfria och antiseptiska, men i dessa finns ämnen kan vara skadliga, enligt Kemikalieinspektionen.

– Vi använder oss av en tillverkningsprocess som kallas för elektrospinning, som ger en väldigt tunn tråd med en tjocklek som är av storleksordningen en hundradel av ett hårstrå, säger Mikael Hedenqvist, professor i polymera material vid KTH, i ett pressmeddelande.

Nytta inom sjukvården

Det är just det faktum att tråden är supertunn som gör att man skulle kunna tillverka luktfria kläder med hjälp av den, menar Mikael Hedenqvist.

Ju tunnare tråden är, desto mer kontaktyta bildas mellan tråden och omgivningen. Detta gör att bakterier kan "saneras" på ett effektivare sätt.

Det är inte bara luktfria kläder som skulle skapas med hjälp av tråden. Även sjukvården skulle kunna ha nytta av den, tror forskarna, till exempel till sjukhusinredning, bandage och plåster.

ARTIKELN HANDLAR OM