Lite blåst i helgen – sen kommer rekordhösten

Meteorologerna eniga: Varmare än vanligt ända fram till årsskiftet

Foto: COLOURBOX
HÖSTPEPP Hösten börjar blåsig men varm och värmen håller i sig. Ända fram till jul väntas temperaturer över det normala. ”På det stora hela ser det ut som att temperaturerna kommer att ligga över det normala även i december”, säger Todd Crawford, meteorolog.
NYHETER

Soligt men blåsigt.

Så blir helgens väder efter en vecka av regn och rusk.

Sen blir hösten bara bättre – ända fram till jul.

– Det ser ut som att temperaturerna kommer att ligga över det normala även i december, säger Todd Crawford, meteorolog vid WSI, till Aftonbladet.

Tidigare i veckan har Sverige hukat under ett ruggigt höstväder med både regn och kyla. Nu vänder det, redan till helgen.

– Det blir blåsigt, men det är det som gör att det blir mildare, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Det fina vädret fortsätter i nästa vecka.

– Vi ett högtryck som växer in och vi bjuds på goda solchanser, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Hösten blir varmare än normalt

Både det amerikanska väderinstitutet WSI och det europeiska väderinstitutet i England, ECMWF, slår fast att det gäller oktober, november och december, skriver norska VG.

Prognoserna gäller bland annat Sverige.

– Det har varit ett rätt varmt år där uppe, så det har verkligen varit ett stabilt mönster. Ni kommer att ha perioder av kallare väder, men på det stora hela ser det ut att temperaturerna kommer att ligga över det normala även i december, säger Todd Crawford, meteorolog vid WSI, till Aftonbladet.

Anledningen är att vädret legat stabilt under det senaste året.

– Det har inte varit några starka förändringar i havstemperaturerna på det norra halvklotet. Det är generellt sett vad som styr det säsongmässiga vädret.

Därför är det, menar Todd Crawford, svårt att vänta sig något annat än varma temperaturer i Skandinavien under de kommande tre månaderna.

Efter nyår väntas kylan slå till

– Det finns potential till att bli riktigt kallt. Om det är i slutet av januari eller i början av februari är omöjligt att svara på.

Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm, tror också att åtminstone början av oktober kommer att bli varmare än normalt.

– Men det säger inte så mycket om hur hösten som helhet blir. Vi har haft en väldigt varm september och det ser ut som att oktober också kan starta hyggligt.

Finns det en koppling mellan den varma svenska hösten och den globala uppvärmningen?

– Man får inte ta enstaka händelser som ett bevis för att man har en trend. Men om vi tittar på de senaste 100 åren så har de tio varmaste infallit under de senaste 20 åren. Vi vet att vi har en uppvärmning på gång och sett ur det perspektivet är det inte så konstigt att den här hösten kommer att bli varmare än normalt, säger Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI.