’Mamma hyllade IS – tog med sig sonen till kriget’

1 av 2 | Foto: Magnus Wennman
Ahmeds exfru försvann plötsligt. Hon åkte till Syrien med deras lille son.
NYHETER

Exfrun började hylla terrorgruppen Islamiska staten och ville plötsligt resa från sin skånska hemstad.

Nu är hon i krigets Syrien med sin tvåårige son.

– Jag kunde aldrig drömma om att hon skulle göra så här, säger tvååringens pappa Ahmed.

Ahmed, som bor i Stockholmsområdet, är sjuk­skriven från sitt jobb efter upptäckten.

Allt han vill är att få hem sin son.

– Jag kan inte förstå varför hon tog med sig honom. Han är fast där med en individ som han inte har valt att vara med. Jag blir gråtfärdig när jag tänker på det, säger Ahmed.

I mitten av augusti sa ex-hustrun, en kvinna i 25-årsåldern, att hon ville åka på semester med deras gemensamma 2,5-åring. Hon hade haft ett tufft år och behövde vila ut. Ahmed var tveksam.

– Jag tyckte att hon hade börjat bete sig konstigt. Hon började säga saker som hon inte gjort förut, pratade om ”Allahs väg”, att ”man kan dö vilken sekund som helst”, och började klaga på att människor var kuffar – otrogna mot islam.

Fördjupade sig på ett fanatiskt sätt

Men att exfrun funderade på att resa till Syrien hade Ahmed ingen aning om.

Till slut gick han med på att de tillsammans skulle ansöka om pass till sonen.

– Jag avfärdade oroliga tankar. Jag tänkte att hon kunde behöva komma i väg.

Så plötsligt, den 29 augusti fick han ett sms.

”Framme”, skrev exfrun.

Han hade ingen aning om vart kvinnan och barnet tagit vägen.

– När jag fick tag i henne på telefon sa hon att hon var i Urfa i Turkiet. Sedan avbröt hon samtalet. Jag tittade på kartan, det är precis vid gränsen till Syrien.

Först dagen efter fick han bekräftat att exhustrun tycks ha planerat att resa till Syrien under lång tid. Hon hade radikaliserats, börjat gå på föreläsningar i den stad i Skåne som hon bodde i och för­djupat sig i islam på ett fanatiskt sätt, berättar människor som känner kvinnan.

Kritiska vänner

På Facebook skriver hon nu att hon bor i staden Manbij i Syrien. Hon har lagt upp en bild på ett automatvapen, som hon kallar sin ”nya bästa vän”. En annan bild visar sonen med ett plastvapen i handen. Hon hyllar terrorgruppen Islamiska staten flera gånger.

Vänner som Aftonbladet pratat med är kritiska till föreläsningarna om islam, de som ledde till att kvinnan radikaliserades. De är chockade över hur kvinnan nätverkat öppet med IS-anhängare på sociala medier, något de upptäckt i efterhand.

Exakt varför kvinnan ska ha åkt till Syrien vet de inte. Aftonbladet har sökt henne, men inte fått svar.

Polisen: Prioriterat ärende

Vännerna berättar att hon flera gånger sagt att hon vill leva och dö i en helig islamisk stat, hon har också pratat om giftermål med en jihadist.

– Jag är själv muslim. Det här är en förvrängning av islam. Det är hjärntvätt. Varför har inte någon ifrågasatt det, varför tar inte andra muslimska organisationer avstånd? Det här hör ju inte ihop med religion, säger en nära bekant.

Polisen i Skåne säger att den utreder det hela som egenmäktighet med barn.

– Det här ärendet är prioriterat. Men det är sekretess, så jag kan inte säga någonting. Generellt kan jag säga att begreppet egenmäktighet innebär att man tar från ena vårdnadshavaren och kvarhåller utan samförstånd, säger utredaren.

”Börjar växa till samhällsproblem”

Ärendet är extra komplicerat eftersom det råder krig i Syrien.

– Det finns inga fungerande myndigheter.

UD bekräftar att de har ett ärende om att ett barn förts bort. Enligt uppgift till Aftonbladet är även Säpo inblandat.

Ahmed är djupt oroad – och uppgiven.

– Jag har blivit väldigt illa bemött när jag har försökt anmäla det här. Jag tror inte att rättsväsendet förstår hur allvarligt det här är, säger han.

Säkerhetspolisen har flera gånger uppgett att ett 80-tal individer från Sverige åkt till extremistgrupper som är inspirerade av al-Qaida, sedan inbördeskriget i Syrien inleddes. Men Ahmed är övertygad om att fler har åkt.

– Det här börjar växa till ett samhällsproblem. Det behövs politiska åtgärder. Vi som drabbas kan inte kämpa själva. Hela samhället måste vara vaksamt på att unga lockas, säger han.

Hans advokat kallar det ett besvärligt läge.

– Syrien har inte skrivit under Haagkonventionen för att motverka barnbortföranden och kvarhållanden. Det finns inget tydligt regelsystem för att återföra barn till Sverige från Syrien. Fallet är unikt eftersom det finns misstankar om att kvinnan anslutit sig till IS och har med sitt barn, säger advokat Ilhan Aydin.

Säpo: Allvarligt och oroande

Säpos pressekreterare Fredrik Milder vill inte uttala sig om enskilda ärenden.

– Generellt ser vi att även kvinnor reser till Syrien för att engagera sig i logistik, moraliskt stöd, eller annan stödverksamhet. Vi har ingen bekräftad information om att de kvinnor som rest från Sverige har deltagit i strider. Det här är inget nytt fenomen, men det är allvarligt och oroande att kvinnor reser till krigsområden.

Fotnot: Ahmed är ett fingerat namn.

FAKTA

Rekrytering sker ofta på Facebook

 Svenska krigare berättar om resor och lägger ut bilder på Twitter, Facebook och bloggar. Ett medvetet rekryteringsverktyg för att fler ska ansluta sig till Islamiska staten, IS, enligt säkerhetsexperter.

Även propagandafilmer spelas in med personer som pratar svenska, för att uppmana andra att ansluta sig.

– Sedan resandet från Sverige började aktivt har vi sett att sociala medier är något som används flitigt på ett sätt vi inte har sett tidigare. Det handlar dels om rekrytering, men det är också ett sätt att skapa kontakt och inspirera varandra, har Sirpa Franzén, presschef på Säpo, tidigare sagt till Aftonbladet.

 Peder Hyllengren, terrorforskare på Försvarshögskolan, har också förklarat att fysiska nätverksplatser är viktiga för rekryteringsarbetet.

– Det behövs ett socialt sammanhang, en krets av individer som radikaliserar varandra. Det är viktigt att påpeka att de som reser förstås reser av olika skäl.

 Många som rest till IS uppmanar andra att resa.

Säpo har medgett att de spanar på bland annat Facebook och samarbetar med säkerhetstjänster i andra länder efter misstanke om brott. Tidigare har Säpo uppgett att det finns ett 80-tal bekräftade fall av resor till terrorgrupper som är inspirerade av al-Qaida.

Så jobbar myndigheterna

SÄPO:

 Säpo samlar kunskap om resandet, men har få åtgärder för att motverka det. Säpo genomför samtal med många personer, bland annat med återvändare från Syrien och personer som enligt information rekryterar, för att påtala lagen mot rekrytering och utbildning till terrorism. Säpo ser inga indikationer på att resandet håller på att upphöra. Tvärtom.

Den som misstänker att någon rest eller rekryterats kan ringa Säpo på 010-5687000.

UD:

 UD:s roll i barnbortförandeärenden styrs av om barnet har förts till ett land som är anslutet till 1980 års Haagkonvention - eller inte. I ett icke anslutet land är möjligheterna mycket begränsade eftersom det andra landets lagstiftning gäller. UD:s möjligheter att hjälpa till beror till stor del på om den bortförande föräldern och myndigheterna i det landet är villiga att samarbeta. Om det inte lyckas kan enda återstående alternativet vara att inleda en vårdnadsprocess i det aktuella landet enligt det landets lag.