Tre 9/11-brandmän dog av cancer – samma dag

1 av 5 | Foto: AP
Howard Bischoff, Daniel Heglund och Robert Leaver jobbade alla med räddningsinsatsen vid tvillingtornen vid World Trade Center. I måndags dog alla tre av cancer, bara med några timmars mellanrum.
NYHETER

Brandmännen arbetade vid insatsen under terrordåden i New York – nu har de gått bort i cancer.

Samma dag.

– Deras död är 13 år senare en smärtsam påminnelse om det fruktansvärda pris räddningstjänsten fått betala för sina heroiska insatser, säger brandchefen Daniel Nigro.

Tusentals människor som deltog i räddningsinsatsen efter att terrorister flög in två passagerarflygplan i Tvilling-tornen i New York den 11 september 2001 har drabbats av andningsbesvär och andra sjukdomar sedan dådet.

Ingen säker koppling

Nu väcks rädslan återigen för att dammet som täckte delar av Manhattan när byggnaderna kollapsade kan ge cancer, skriver nyhetsbyrån AP.

I måndags dog brandmännen Howard Bischoff, 58, Robert Leaver, 56, och Daniel Heglund, 58, inom loppet av några timmar i sjukdomen.

Hundratals av dem som var de första på plats har under åren som gått drabbats av cancer men enligt forskarna har det ännu inte hittats någon säker koppling. Bland annat beror det på att cancer är den vanligaste dödsorsaken bland amerikaner i åldrarna 45 till 65, skriver AP.

20 miljarder öronmärkta

Myndigheterna i USA har öronmärkt cirka 20 miljarder kronor för att kompensera dem som drabbats av sjukdom i anslutning till elfte september-dåden. Och de vanligaste cancerformerna finns med bland åkommorna som berättigar ersättning trots att det inte uppges finnas någon bevisad koppling, skriver AP.