Löfvens ödesstund närmar sig

Foto: BJÖRN LINDAHL
”Så fort det är klart kommer vi att meddela det, det lovar jag”, säger Stefan Löfven om ministerposterna.
NYHETER

Klockan tickar för Stefan Löfven. Före lunch i dag väntas S-ledaren rapportera till talman Per Westerberg om förutsättningarna för att bilda regering med Miljöpartiet.

Allianspartierna har redan sagt att de släpper fram Löfven som statsminister.

– Vad gäller övriga ministerposter blir svårigheten dels att besluta hur många poster respektive parti ska ha, dels vilka områden de ska ha, säger Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

”Salomonisk lösning”

S och MP har olika profil, vilket han tror kan underlätta fördelningen av vissa poster. Områden där de har gemensamma intressen kan bli knepigare.

– Att Miljöpartiet har försökt att profilera sig som skolparti samtidigt som Socialdemokraterna kan vara ett större problem. Då brukar man välja den salomoniska lösningen att dela på departementet och låta en ha ungdomsskolan och en högskolan.

”Ingen önskesits”

Kravet är att Löfven bevisar att han kan få igenom en budget, vilket kräver Vänsterpartiets stöd. Här är den stora frågan om V kommer att acceptera vinster i välfärden.

– Vänsterpartiet har inte någon önskesits vad gäller förhandlingar. All politik som försvårar för Löfven kommer att gynna någon som är längre till höger, säger Hagevi som tror att parterna hittar en lösning som gör att S och MP kan bilda regering utan att V förlorar för mycket prestige.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM