Dottern till halshuggen: ”IS måste utplånas”

NYHETER

Britten David Haines, 44, avrättades av terrororganisationen Islamiska Staten, IS.

Nu talar hans dotter ut i en intervju:

– IS måste utplånas, säger hon.

David Haines jobbade för en hjälporganisation när han kidnappades i Syrien i början av 2013. Han hade då bara varit i landet i tre dagar.

I mitten av september i år publicerade IS en video som sades visa avrättningen av honom.

På bilderna ses David Haines stå på knä bredvid en svartklädd bödel för att sedan halshuggas.

”Behöver stoppas”

Efter tvåbarnspappans död skrev hans bror ett öppet brev från familjen: ”David var livfull och entusiastisk över sin humanitära roll. Hans glädje och förväntansfullhet för jobbet han åkte för att göra i Syrien är det som jag och familjen ser som de viktigaste elementen i den här sorliga historien”, skrev han bland annat.

I en exklusiv intervju med brittiska ITV kräver nu David Haines 17-åriga dotter Bethany att IS ”utplånas” och att luftangrepp och marktrupper sätts in för att stoppa IS ”om det är vad som krävs".

– De (IS) kan inte få göra så här mot människor och komma undan med det. Oavsett nationalitet, om offren är västerländska eller inte. Hundratals syrier har mördats av dem och de behöver stoppas, säger Bethany Haines till ITV.

Älskade hjälparbete

Hon berättar att hennes pappa ville hjälpa alla och säger till ITV att han inte skulle ha slutat med hjälparbetet även om han hade släppts fri av terrororganisationen.

– Tragiskt nog förlorade han sitt liv när han gjorde vad han älskade, men han skulle inte ha slutat. Även om han hade kommit tillbaka hade han rest iväg igen och igen och igen. Han älskade att hjälpa människor, säger Bethany Haines till ITV.

– Han var en fantastisk man och kommer att bli ihågkommen av alla som kände honom och troligtvis av de som inte kände honom också.

Känner ilska

Familjen har ännu inte fått hem David Haines kropp till Perth i Skottland, något Bethany Haines innerligt hoppas på. Samtidigt berättar hon att hon vill följa i sin pappas fotspår.

– Jag vill kunna hjälpa människor i nöd, säger Bethany Haines till ITV.

Bethany Haines talar också i intervjun om sin ilska kring att människor skämtade om och i sociala medier delade videoklippet som visar hennes pappas sista ögonblick i livet.

– Jag vet att vissa har skämtat om det och till och med delat filmen. I mina ögon är de människorna lika hemska som de som dödade honom.