Två män på Scania döms för sexuellt ofredande på jobbet

Kvinnornas advokat: ”Domen för sexuella trakasserier på jobbet är unik”

1 av 2 | Foto: FREDRIK LERNERYD
Ging Eriksson, 27
NYHETER

Två män från Scania har dömts för sexuellt ofredande av Ging Eriksson, 27, och Jeanette Vänttinen, 27.

– Domen är unik - att det blev fällande dom för sexuella trakasserier på en arbetsplats, säger Michael Fischbein, kvinnornas målsägandebiträde.

De var anställda på ett dotterbolag till Scania i Södertälje. Kvinnorna körde truck och jobbade på lagret. Alla kollegor var män. I början trivdes Ging och Jeanette men hösten 2011 förändrades arbetsklimatet.

– De klämde oss på brösten och slog oss på rumpan. Vi blev kallade för fillipinhora och finnhora.

Kvinnorna behandlades bokstavligen som skräp. Ging blev otaliga gånger nedslängd i sopcontainers. Tillmälena och tilltagen var grova. Men till skillnad från Ging och Jeanette så upplevde männen det hela som "skoj", som en ömsesidig och harmlös jargong.

Kvinnorna mådde allt sämre. De fick sömnproblem och blev deprimerade. Ging kräktes och svimmade flera gånger.

– Jag ville ta livet av mig, berättar hon.

Sommaren 2012 orkade de inte längre. De polisanmälde.

”Känner stor lättnad”

I fredags föll domen mot de båda männen vid Södertälje tingsrätt. De fälls för sexuellt ofredande, 40-åringen även för ofredande till villkorlig dom och 29-åringen till dagsböter.

– Jag känner en stor lättnad nu efter domen, som visade sanningen och vad vi har varit med om. Jag är samtidigt sårad och besviken över alla som har misstrott oss, säger Ging Eriksson.

Advokat Michael Fischbein är specialiserad på kränkande särbehandling i arbetslivet.

– Det viktigaste för mina klienter är att de blivit trodda, att de nu fått upprättelse och en bekräftelse på att de var utsatta för kränkande särbehandling och sexuella trakasserier.

Domen är också en mycket stark kritik mot arbetsgivaren, menar han.

– En sådan här dom ger ju en väldigt tydlig signal till arbetsgivaren om att det här inte är okej. Så här får man inte bete sig på en arbetsplats. Det är ruggigt vilken arbetsmiljö det varit. Vittne efter vittne bekräftade hur bedrövligt det var och hur taskigt man behandlade varandra.