Bend it like Iphone – nu hånas Apple

1 av 4
Snabbt spreds tusentals parodibilder från filmen "Bend it like Beckham", med Iphone.
NYHETER

Apple har haft en tuff vecka. I måndags tvingade bolaget att panikstoppa en uppdatering till Iphone – efter att användare rapporterat att den slagit ut möjligheten att ringa med telefonen Något som fått nätet att formligen explodera i parodier och hån av Apples nya flaggskepp.

Ungefär samtidigt började Internet surra av rykten om att den nya stora Iphonemodellen, Iphone 6 Plus, riskerar att böja sig om man har den i bakfickan.

På sociala medier sprids nu en uppsjö av mer eller mindre briljanta parodier på krokiga Iphone 6 Plus, och för den som använder Twitter går det att följa hånkavalkaden under hashtaggen #bendgate. Skämten sträcker sig från parodier av filmtitlar – som ”Bend it like Beckham” – till konkurrenter som passar på att göra sig lustiga på Apples bekostnad. Mobiltillverkaren LG var till exempel snabbt ute med reklam för sin nya telefon LG Flex – som är designad för att kunna böjas. I bildspelet ovan kan du se ett urval.

”Gick inte ringa”

I skuggan av alla dessa lustigheter, är det som kommit att kallas Bendgate bara ett i raden av PR-mässiga bakslag fär Apple på senare år. Vissa branschexperter skyller slarvet på att att företaget förslappats efter den tidigare vd:n Steve Jobs död för två år sedan – men liknande fiaskon förekom faktiskt även på Jobs tid. Sommaren 2010, under det som kallades ”Antennagate” tvingades Steve Jobs försvara företaget mot rapporter om att det inte gick att ringa med den nya Iphone 4. Apples raljanta svar till användarna då var att det inte var fel på antennen, utan att de höll telefonen fel.

Genomförde ”sittest”

När det gäller uppgifterna om krokiga Iphone 6 Plus, försvarar sig Apple med att endast nio kunder klagat på att deras telefoner blivit krokiga. Men att bolaget är skakat av de senaste dagarnas hån i de sociala medierna är tydligt.

Som ett led i arbetet med att putsa på sin image, bjöd Apple in ett antal utvalda journalister till företagets ”tortyrkammare” i Cupertino, Kalifornien. Där, i mobiltillverkarens vanligtvis hemliga testlabb, utsätts företagets produkter för hårda stresstester som ska säkerställa att de håller måttet. Bland annat har 15.000 Iphone 6 Plus-enheter testats i anläggningen, bland annat med ett ”sittest” som simulerar vad som händer när man sätter sig ner med en Iphone i fickan.

Känd för en sak

Frågan är om det spelar någon större roll vad Apple gör just nu. Den nya stora modellen av Iphone – den mest avancerade någonsin och företagets flaggskepp – är nu världskänd för en enda sak: Att den böjer sig om man har den i fickan.

Förmodligen kommer den att bli en storsäljare.

ARTIKELN HANDLAR OM