SD-politiker heilar - utklädd till Hitler

Foto: interasistmen.se
På en bild från 2010 syns Sjökvist utklädd till Adolf Hitler där han gör den välkända hälsningen.
–  Tar någon anstöt får jag helt enkelt ta bort bilden. Det var bara en maskerad som en
NYHETER

Ola Sjökvist är Sverigedemokraternas fjärdenamn i Avesta.

På hans Facebooksida hyllar han lasermannen - och heilar utklädd till Adolf Hitler.

– Det var mest en kul grej, säger han till Avesta tidning.

I valet fick Sverigedemokraterna fyra mandat i Avestas kommunfullmäktige. Men partiet hade bara tre valbara kandidater. Genom att samla ihop fem röster valdes Ola Sjökvist in som fjärdenamn.

Till Avesta tidning säger Sjökvist att han brinner för äldreomsorg, att han vill "strypa invandringen" och att han anser att det är bra att Sverigedemokraterna försökt göra upp med sitt förflutna.

Heilar - utklädd till Hitler

Nu avslöjar tidningen att Sjökvist postat flera inlägg där han heilar och hyllar John Ausonius, som under 90-talet dömdes för ett mord och nio mordförsök mot invandrare i Stockholm.

På en bild från 2010 syns Sjökvist utklädd till Adolf Hitler där han gör den välkända hälsningen.

–  Tar någon anstöt får jag helt enkelt ta bort bilden. Det var bara en maskerad som en tjejkompis hade. Det var mest en kul grej. Man skulle vara någon som är känd och är det någon som är känd så är det han. Honom känner väl alla igen, säger Ola Sjökvist till Avesta tidning.

I ett annat inlägg samma år skriver han "Go lasermannen äkta hattrick".

– Det har jag inget minne av, men det är inte omöjligt att jag kan ha skrivit något sådant. Jag och min bror har ganska konstig humor. Vi skämtar om precis allting, säger Sjökvist.

"Inget jag står för"

I ett tredje inlägg har SD-politikern lagt upp en bild på Mona Sahlin bredvid en bild på en misshandlad kvinna med texten: "Invandringen berikar Sverige ... ... så vänj dig Svennehora!”. Bilden har använts av flera hatsajter och kvinnan på bilden har sagt att hon inte vill synas i liknande sammanhang. Till AT säger Sjöqvist att han trodde att bilden var falsk - och att han inte kommer ihåg att han lagt upp den.

På frågan om han har nazistiska värderingar svarar Sjökvist:

– Det är absolut inget jag står för.

Efter att inläggen uppmärksammats har de tagits bort från Ola Sjökvists Facebooksida.

"Imiterade Charlie Chaplin"

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen har varit i kontakt med distriktsstyrelse i Dalarna-Västmanland angående uppgifterna om Ola Sjökvists Facebook-inlägg.

– Det är en person som skrivits till på listan och han måste genomgå den granskning och den prövning som sker för alla kandidater, säger han.

– Dels ska man från lokalt håll komma fram till om han är lämplig att representera partiet, sedan ska han också redogöra för sin vandel. Om han varit medlem i partier sedan tidigare, om han är straffad för brottslighet. Det är sådana saker som måste på plats, sedan får man naturligtvis ta hänsyn till de här publiceringarna också.

Enligt Martin Kinnunen är Ola Sjökvist medlem i partiet. Han har under fredagen förklarat sig för SD:s lokala representater.

– Vad förstår ska han ha varit utklädd till Charlie Chaplin på en fest för en massa år sedan.

Han säger själv att han varit utklädd till Adolf Hitler.

– Den förklaring man har fått från lokalt håll är att han imiterade Charlie Chaplin.

Fotnot: Aftonbladet har sökt Sjökvist för en kommentar.