Ingen sprit i matbutiken

Många borgerliga för - tvärstopp hos rödgröna

NYHETER

Det blir ingen alkohol i matbutiken den här mandatperioden heller.

Var tredje borgerlig ledamot i nya riksdagen säger ja. Men hos de rödgröna är det tvärstopp:

– En restriktiv alkhoholpolitik är garanten för att vi ska få en sund alkoholkultur, anser Daniel Sestrajcic (V).

Aftonbladet har under sommaren frågat 311 av de politiker som nu är invalda i den nya riksdagen om starköl, vin och sprit ska få säljas i livsmedelsbutiker. Var tredje borgerlig riksdagsledamot och tolv Sverigedemokrater säger ja.

– Monopol är av ondo, det hör inte hemma i ett civiliserat samhälle med myndiga medborgare. Öl och vin ska få säljas i licensierade butiker, tycker Michael Svensson (M).

I det rödgröna lägret råder ett kompakt motstånd mot idén — 145 av 146 rödgröna säger nej:

– Ju lättare och billigare det är att få tag på alkohol, desto mer problem med våld och misshandel, inte minst mot kvinnor och barn, säger Jens Holm (V).

Enda rödgröna ledamoten som vill ha försäljning i mataffärer är Kenneth G Forslund (S):

– Systembolaget ska ha möjlighet att driva butik inne i livsmedelsbutiker. För att kunna behålla Systemets monopol är det viktigt att utveckla servicegraden, därför måste vi prova om det är möjligt med shop-in-shop, säger han.

Varför?

– Vi socialdemokrater har en viss skuld att avregleringen av apoteken blev som den blev. Vi har nu en avreglerad marknad där den som är allvarligt sjuk och behöver speciella mediciner inom några timmar inte kan få det. Det har blivit alldeles galet.

– Vi var inte tillräckligt bra på att utveckla Apotekets servicegrad, det gjorde det lättare för de som ville avreglera apoteksmarknaden. Det var ett misstag, och det kan bli likadant med Systemet.

Forslund ser framför sig att ICA, Coop och andra matkedjor upplåter ett butikshörn till Systembolaget:

– Då kan man enkelt rulla in vagnen och köpa vin eller öl när man handlar mat. Folkhälsoaspekten med monopolet är viktig, men ska vi kunna försvara monopolet måste vi hela tiden ligga i framkant, säger han.

Inte heller Michael Svensson (M) bortser från alkoholens risker:

– Jag är oerhört mån om att vi försenar alkoholdebuten för unga. Jag vill se mer pengar till stöd och upplysning i skolan, jag tycker till och med att vi ska skärpa införselkontrollen. Men alkoholkonsumtionen i Sverige påverkas inte av huruvida vi har ett Systembolag eller inte.