Höststorm på väg in över Sverige – en dog i båtolycka

Minst en båtolycka orsakad av stormen på fredagskvällen

1 av 2
På fredagen befinner sig stormen utanför norska kusten.
NYHETER

Helgen blir riktigt blåsig – framför allt lördagen.

Nu har SMHI utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar.

På Vättern drunknade en äldre man efter att hans fritidsbåt kapsejsat i det svåra vädret.

Under helgen drar en höststorm in från Atlanten och lägger sig över norra Skandinavien.

Stormen kommer bland annat att drabba Norge, skriver den norska nyhetssajten vg.no, och Sverige är inte ett undantag.

Grov sjö på Vättern

Större delen av landet kan vänta sig ett ordentligt blåsigt väder under de närmaste dagarna.

På fredagskvällen drunknade en äldre man när hans fritidsbåt kapsejsade i närheten av Stora Aspön i norra Vättern. Sjöräddningen beskriver väderförhållandena som mycket svåra med hård vind och grov sjö.

– Det var ett förbipasserande i en annan båt som upptäckte en hund som sprang runt på en liten ö mellan Stora Aspön och Grönön i Vättern. När de undersökte saken närmare påträffade de mannen i vattnet i närheten och den här båten. Därefter larmade de oss, säger Mathias Ermanbrix, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Räddningstjänsten skickades ut till platsen men mannens liv gick inte att rädda.

Räddningstjänsten råder folk att inte bege sig ut till sjöss nu när det blåser.

– Det är väldigt grov sjö på Vättern. Det är en svår situation. Jag skulle definitivt rekommendera att man håller sig på land, säger Mathias Ermanbrix.

Samtidigt orsakade stormen problem också i trafiken. Totalt blockerades ett tiotal vägar av nedfallna träd under fredagen, först runt Linköping och Norrköping och senare under kvällen kring Norrtälje och Uppsala.

Klass 1-varning i Sverige

På fredagskvällen utfärdade SMHI en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i framför allt Sveriges norra delar.

– Det är ett lågtryck som passerar norra Skandinavien och i samband med det blir det blåsigt väder. Det är framför allt upp över Norrland som det blir blåsigt. Norra Norrlands inland och fjälltrakterna kommer att få mycket hårda vindbyar i kombination med nederbörd. Det blir regn med inslag av blötsnö, säger Lovisa Andersson, meteorolog vid SMHI, till Aftonbladet.

Nerblåst träd orsakar tågstopp

En av de personer som har drabbats av stormen är Therese Björklund, 27, från Stockholm. Tillsammans med sin pojkvän Johannes Söderberg skulle hon på fredagskvällen åka tåg från Stockholm till Oslo för att träffa några vänner.

Tåget skulle ha varit framme i Oslo klockan 21:55, men efter klockan 22 var tåget fortfarande kvar i Charlottenberg, där det hade suttit fast i två och en halv timme – på grund av ett träd som har blåst ner över spåret.

– Vi sitter fast vid perrongen i Charlottenberg, så folk har kunnat gå av tåget. En buss har hämtat folk och det kommer två bussar till också. Förhoppningsvis ska vi åka med en av dem, men vi vet inte när bussarna kommer, säger hon till Aftonbladet.

Först fick Therese Björklund och hennes medpassagerare information om att ett träd låg på spåret och att det skulle tas bort.

– De sa först att det inte var något kontaktledningsfel, utan att de bara behövde ta bort trädet. Sedan fick vi ändrad information – de sa att vi inte kommer vidare med tåget. Vi står bara och väntar, säger hon och fortsätter:

– Det känns jättetråkigt. Jag har bättre saker att göra. Vi skulle träffa några kompisar i Oslo och spela spel och dricka rödvin. De väntar på oss nu.

Blåsigt, men milt även söderut

Även längre söderut i landet kommer det att bli småblåsigt med friska västvindar och hårda vindbyar, framför allt på lördagen, enligt SMHI.

– Det blir lite småblåsigt även där. Det är ganska mild luft som har letat sig in över landet. I söder blir temperaturerna under dagtid runt 15 grader. Temperaturerna kommer att ligga på upp mot 17 grader i södra Svealand, så det blir varmt eller milt. Även längre norrut, längs Norrlandskusten, kan temperaturerna ligga på runt tio grader under dagtid, säger Lovisa Andersson.

"Lördagen blir blåsigast"

Lågtrycket kommer från Atlanten och Norska havet. När lågtrycket närmar sig land får vi tilltagande vindar, förklarar Lovisa Andersson.

– Det är kopplat till lågtrycket som passerar oss under helgen. Från sent på lördagen till natten mot söndagen kommer vi att ha en avtagande vind och söndagen blir inte lika blåsig. Det är lördagen som blir blåsigast under helgen, säger hon.

I övrigt kommer helgen att bjuda på soligt väder med växlande molnighet från Götaland upp till sydligaste Norrland.

– Ännu längre norrut blir det mer moln och regn under lördagen. Men på många håll kommer det att vara ganska soligt, säger Lovisa Andersson.

"Lösa föremål kan lyfta"

Att SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar innebär att vindhastigheterna kan bli över 21 meter per sekund. Enligt väderinstitutets definition kan det innebära att grenar och enstaka träd knäcks samt att höga fordon kan få problem.

– Lösa föremål skulle kunna lyfta om de inte är allt för tunga. Det är blåsigt, så man måste tänka på det, säger Lovisa Andersson.

Efter den någorlunda blåsfria söndagen kommer ett nytt lågtryck att dra in över landet. Det närmar sig Sverige under natten till måndag, berättar Lovisa Andersson.

– Då kan det också tillfälligt vara tilltagande vindar i samma områden upp över Norrland och fjälltrakterna. Sedan ser ett högtryck ut att växa in och vindarna kommer att avta. Så framför allt lördagen och möjligen natten till måndag kommer att vara blåsiga. Sedan kommer det att vara svaga vindar.