Olycksdrabbad väg prioriterades bort

Foto: HELENA KARLSSON/NWT
Mamma, pappa och en elvaårig dotter omkom på E18 väster om Karlstad.
NYHETER

Mamman, pappan och den elvaåriga dottern omkom på E18 väster om Karlstad.

I flera år har kommunen krävt att vägen ska byggas om - utan resultat.

– Finns det mitträcken inträffar inte den här typen av olyckor, säger Per-Samuel Nisser (M), ordförande i Karlstads kommunstyrelse.

Dödsolyckan på E18 krävde tre liv när barnfamiljens bil kolliderade med en lastbil.

Två flickor överlevde - och vårdades i går fortfarande med allvarliga skador.

Redan 2009 dömde Trafikverket ut vägsträckan som "undermålig" och tog fram en arbetsplan för ombyggnad till fyrfältsväg.

"Felande länk på E18"

Men när rikspolitikerna har prioriterat vägbyggen i landet har E18 fallit bort. Enligt den nationella planen för infrastruktursatsningar skulle en ombyggnation sättas i verket först 2018.

– Det här är en felande länk på E18. Väster om den här sträckan finns mitträcken och fler filer, men just här har ombyggnaden dröjt. Det har man varit medveten om i många, många år, säger Per-Samuel Nisser (M), ordförande i Karlstads kommunstyrelse.

Kommunen lånade ut pengar

Han har själv försökt påverka riksdagen och regeringen i frågan.

– Jag har varit uppe och pratat med både infrastrukturministern och ledamöterna i trafikutskottet mängder med gånger.

Till slut tvingades kommunen till drastiska åtgärder för att få regeringen att tidigarelägga projektet - och lånade själva ut drygt 400 miljoner kronor till projektet.

– Vi har fått det tidigarelagt med säkert tre, fyra år än vad som var planerat från början. Men det är ingen tröst när sådana här förfärliga saker inträffar. Finns det mitträcken inträffar inte den här typen av olyckor, så enkelt är det, säger Nisser.

"Borde prioriterats tidigare"

Nästa sommar börjar sträckan att byggas om.

Arbetet beräknas vara klart 2017.

Andra delar av E18 mellan Stockholm och Oslo har byggts om, men just sträckan vid Sörmon har fallit bort.

– Den här sträckan borde ha prioriterats och hanterats mycket tidigare, säger Jon Stenbeck, informationschef på Motormännen, till TT.

Han anser att den skiftande standarden på E18 är ett problem i sig.

– Ibland är vägen väldigt säker, ibland är den inte. Det blir lätt ryckig körning och inget flyt i trafiken, säger Jon Stenbeck.

Fotnot: i en tidigare version av artikeln uppgavs att regeringen lånat ut pengar till kommunen. Aftonbladet beklagar misstaget.