Nusrafronten: Länderna i koalitionen måltavlor för attacker

1 av 2 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Ett av de brittiska Tornadoplanen som lyfte från RAF Akrotiri på Cypern på väg till Syrien.
NYHETER

Islamistmilisen Nusrafronten, al-Qaidas gren i Syrien, fördömde på lördagen den USA-ledda koalitionens flygangrepp mot terrororganisationen IS.

Organisationen går ut med att alla länder som deltar i koalitionen från och med nu utgör mål för jihadistattacker.

Nusrafronten lovar att slå tillbaka mot de västerländska och arabiska länder som enligt dem har gett sig in i ett "krig mot islam".

– Vi befinner oss i ett långvarigt krig. Det här kriget kommer inte att sluta inom månader eller år. Detta krig kan komma att pågå i decennier, sa gruppens talesman Abu Firas al-Suri i en ljudupptagning som gruppen lagt upp på nätet, uppger Reuters.

”Krig mot islam”

Enligt Nusrafronten ska den amerikanskledda koalitionen i kampen mot IS ses som ett angrepp mot islam.

– Det är inte ett krig mot Nusrafronten, det är ett krig mot islam.

Reuters uppger att tiotals medlemmar i Nusrafronten dödades under den första dagen av operationen då en rebellbas i nordvästra Syrien bombades.

– De här länderna har genomfört en föraktlig handling som kommer att sätta dem på listan över de länder som är måltavlor för jihadistkrafter över hela världen, säger talesmannen.

Lång rad länder

USA har utfört attacker mot IS-mål  i Irak och Syrien sedan 8 augusti tillsammans med flera allierade arabstater.

I veckan anslöt Storbritannien, Belgien och Danmark med 6–7 stridsplan vardera till koalitionen. Övriga länder som deltar är Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain, Jordanien, Qatar, Australien, Kanada, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Albanien, Estland och Ungern, enligt NBC News.