Kritiskt för 30 vid vulkan

1 av 7
NYHETER

Över 30 vandrare befaras döda efter vulkanutbrottet i Japan.

De hittades under räddningsinsatsen på Ontake i Japan i dag.

Toppen på den 3 067 meter höga vulkanen exploderade i går. Ontake, som är populärt bland turister, ligger mellan Nagano- och Gifu-prefekturen i Japan.

Mängder av människor flydde i panik efter utbrottet.

”Var som åska”

– Det var som åska. Jag hörde smällar och sen blev allt mörkt. Det är 15 centimeter djupt med aska på marken, säger en kvinna som flydde undan vulkanen till japanska NHK.

Flera var under natten fortfarande fångar på toppen då räddningsmanskapet inte kunnat ta sig upp, skriver AP.

Under söndagen sattes hundratals poliser och militärer in i sökandet.

Vid 08-tiden, svensk tid, uppgav polisen att över 30 vandrare befaras döda. Räddningspersonal fann dem nära toppen av det 3 067 meter höga berget.

– Vi har bekräftat att över 30 individer med hjärtstillestånd har hittats nära toppen, säger en talesman för polisen i prefekturen Nagano till nyhetsbyrån AFP.

Många tros döda

I Japan bekräftar man inte dödsfall förrän en formell undersökning av kroppen har gjorts, i stället används ofta termen hjärtstillestånd. Den japanska nyhetskanalen NHK rapporterar också att vandrarna hittats med hjärtstillestånd, utan att specificera huruvida de avlidit eller inte.

Minst fyra av de 30 ska tas ner från berget under dagen, rapporterar nyhetsbyrån Jiji med hänvisning till poliskällor.

Uppgifter om antalet döda och skadade går isär och myndigheterna förnekade på söndagen den tidigare uppgiften att en kvinna dött i utbrottet. Ett 30-tal ska ha skadats.

Senaste gången Ontake hade ett så här omfattande utbrott var 1979, skriver AP.

ARTIKELN HANDLAR OM