Politiska protester rasar i Hongkong

1 av 7
NYHETER

Tusentals demonstranter har intagit Hongkongs gator.

Regionens invånare protesterar mot Kina – där centralregeringen tagit beslut som inskränker regionens egenstyre.

– Från och med nu kommer vi se fler konfrontationer, i värsta fall våldsamma, tror statsvetaren Sonny Lo till AFP.

Främst är det studenter som intagit gatorna i Hongkong i de allvarligaste demonstrationerna i regionen sedan överlämnande från Storbritannien till Kina 1997.

Inleddes i måndags

Redan i måndags inleddes demonstrationerna och så många som 80 000 personer har deltagit, uppger ledare för de prodemokratiska för nyhetsbyrån Reuters.

Många har klätt sig i skyddsglasögon eller lindat plast runt ansiktena för att skydda sig mot polisens pepparsprej. Och under söndagen har stämningen blivit allt spändare och under söndagen hade hundratals kravallpoliser i skyddsutrustning placerats ut för att skydda viktiga byggnader i Honkongs finansdistrikt.

– Vi använder bara våld när det är nödvändigt, säger polischefen Andy Tsang Wai-hung, enligt Reuters.

Men under söndagen har det rapporterats om upprepad användning av tårgas för att få demonstranterna att skringra sig, under söndagkvällen lokal tid.

Insatsen inriktade sig kring regeringsbyggnaden där demonstranterna flydde ifrån, bara för att senare återkomma.

Inför inskränkningar

Bakgrunden till protesterna är att Kina i förra månaden tog beslut om att de har vetorätt när Hongkong ska utse sin högste ledare i valet 2017.

Under söndagen ska 74 personer ha gripits under oroligheterna och ett trettiotal skadats, enligt TT.

– Jag är djupt rörd, 99 procent av dessa människor är unga personer som vet vad de gör och som är beredda att ta konsekvenserna. De kämpar inte bara för demokrati, de kämpar för mänskligheten, säger Claudia Mo, ledamot i stadens regionala parlamentet, till AFP.

Hongkongs regionale regeringschef Leung Chun-ying har kallat demonstrationerna för olagliga och att valet ska gå till som planerat, enligt BBC.

Han har även uppgett att man lyssnat på folket och kommer att fortsätta göra det, men uppmanar invånarna att inte delta i demonstrationer.