Sex döda i slukhål

1 av 2 | Foto: REUTERS
Plötsligt öppnade sig ett slukhål mitt i vägen.
NYHETER

Ett slukhål öppnade sig plötsligt på en väg utanför huvudstaden i Krim på lördagsnatten.

En bil körde ner i hålet – och sex personer omkom.

– Det skulle kunna vara hålrum som har kollapsat under marken, säger Thomas Eliasson, berggrundsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning.

Natten till söndagen öppnade sig ett cirka åtta meter brett och lika djupt slukhål på motorvägen mellan Krims huvudstad Simferopol och byn Yevpatoria.

Detta uppger Krims ministerium för nödsituationer, enligt Russia Today.

En bil som körde längs vägen föll ner i hålet och i den satt åtta personer. Av dessa omkom sex personer.

Hålrum som kollapsar

Enligt Thomas Eliasson, berggrundsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning, kan slukhål uppstå av olika anledningar.

– Många gånger sker det när grundvatten strömmar under marken. Det kan lösa upp kalkstenen som finns i marken, så att den försvinner. Då bildas ett hålrum under jorden. Om de ligger ytnära kan taket ovanför hålrummen kollapsa så att man får ett slukhål. Marken slukas upp, säger han till Aftonbladet.

När det kommer till fallet i Krim är Thomas Eliasson inte helt säker på vad orsaken till öppningen i marken är, men han menar att det är sannolikt att det handlar om hålrum som har kollapsat under marken.

– Slukhål brukar kunna uppstå så, men sedan vet jag inte hur det var i det här fallet. Det är ren spekulation, men som det beskrivs tänker jag att det skulle kunna vara hålrum som har kollapsat under marken, säger han.

Samma princip gäller för grottor

Hur stor slukhålen blir har att göra med hur mycket grundvatten som strömmar under marken. Samma princip gäller för grottor, förklarar Thomas Eliasson.

– Det kan man se på grottorna som vi har i Sverige. Lummelundagrottan, till exempel. Den har uppstått för att vattendrag rinner där under i stora flöden. Vattnet kan lösa upp mer kalk och skapa mer hålrum. Då blir grottorna större.

FAKTA

Här är andra kända slukhål

I november förra året öppnade sig plötsligt marken vid en vändplan i Göteborg. En lastbil backade rakt ner i hålet.

Ett 30 meter stort slukhål öppnade sig mitt i ett bostadsområde i Florida i USA i somras. De boende i området evakuerades och räddningstjänsten spärrade av platsen.

Ett slukhål uppstod mitt i centrala Stockholm sommaren 2013.

I maj 2014 orsakade ett skyfall i Baltimore ett slukhål som tog med sig både bilar, lykstolpar och träd.

Ett slukhål uppstod plötsligt under National Corvette Museum i Bowling Green i Kentucky i USA i februari 2014. Flera av museets samlarobjekt blev totalförstörda.