”Jag svarade med min Kalasjnikov”

1 av 3 | Foto: JERKER IVARSSON
Aftonbladets Erik Wiman tillsammans med Muhammed, som strider mot IS.
NYHETER

Han vet inte längre hur många IS-krigare han har dödat.

I kväll åker 47-årige Muhammed över gränsen igen för att förvandlas från bonde till krigare.

– Om de kommer in i Kobane kommer det att blir ett blodbad, ingen av oss kommer att ge sig innan vi är döda.

Det har gått två dagar sedan Muhammed Mustafa senast deltog i striderna. Han berättar att han befann sig bara 100 meter från IS-frontlinje.

– Vi kunde skrika åt varandra. De skrek att vi var otrogna och att vi alla kommer att dödas, säger han.

– Jag svarade bara med min Kalajsnikov.

Många utmattade

Muhammed slåss med den syriska delen av gerillan PKK, som går under namnet YPG.

Han säger att de har omkring 10 000 krigare kvar inne i Kobane, men att många är utmattade efter veckor av blodiga strider mot IS.

– IS har minst 15 stridsvagnar som omringar oss, om vi hade samma eldkraft skulle vi ha slagit ut dem för länge sedan, men vid fronten är raketgevär våra tyngsta vapen.

Han förklarar hur de måste träffa stridsvagnarnas larvfötter för att slå ut dem och att det oftast går åt flera raketer.

För ett år sedan var Muhammed Mustafa bonde. Nu är han en erfaren krigare.

Dottern slåss vid fronten

Han har fyra döttrar, tre av dem är i säkerhet på den turkiska sidan, men äldsta dottern som är 18 år slåss vid fronten som han.

– Vi försvarar olika delar av staden, men vi pratar i telefon varje dag. Jag säger till henne varje gång att vara modig och att slåss till sista blodsdroppen.

Du måste ändå vara orolig för henne?

– Ja, men jag är stolt över att min familj försvarar landet från mördare som slaktar och torterar vår befolkning.

I natt kommer Muhammed att ta sig över gränsen igen på hemliga smuggelvägar och den här gången vet han inte om han kommer att komma tillbaka igen.

– Jag tror fortfarande att vi kan vinna kriget, särskilt om vi får mer hjälp från USA och Europa, men jag måste också förbereda mig på att dö.

Som ett sista hinder för IS stridsvagnar har Muhammed och hans kamrater grävt en djup vallgrav runt hela Kobane. Om de ändå lyckas ta sig över väntar det blodigaste slaget hittills.

”Möter sin kyrkogård”

– Vi vill undvika att förstöra vår egen stad, men om IS soldater kommer hit möter de sin egen kyrkogård. Vi kommer att döda 100 av dem för var person av oss som stupar.

På frågan om han själv har dödat några av sina fiender slår Muhammed ut med händerna och munnen antyder ett glädjelöst leende.

– Jag vet inte ens hur många. Tyvärr är IS-krigarna ofta bara hjärntvättade tonåringar, jag önskar att jag inte behövde skjuta dem, men de skulle göra det samma med mig utan att tveka.