Barack Obama: Vi har underskattat IS

Foto: REUTERS
USA:s president Barack Obama.
NYHETER

Flygräderna har inte stoppat Islamiska statens, IS, brutala härjningar.

Nu erkänner Barack Obama att han underskattat terrorarmén:

– Det här har blivit ett centrum för jihadister över hela världen.

IS har dragit fram genom Syrien och Irak med hisnande fart.

I dag uppges terrorarmén förfoga över en landmassa större än hela Storbritannien - syftet är att skapa ett islamiskt kalifat som styrs av sharia-lagar.

Sedan början av augusti har USA flygbombat IS-fästen i Syrien och Irak.

Utnyttjar kaoset

Men trots det har terrorarmén kunnat härja relativt fritt - med hundratusentals människor på flykt som resultat.

Sent i går kväll medgav Barack Obama att USA underskattat terrorarméns styrka - och den grogrund som inbördeskriget i Syrien blivit för extremistgrupper.

– Under kaoset i det syriska inbördeskriget, där du har stora stråk av landet som står helt utan styre, har de (IS, reds. anm.) lyckats återuppbygga sig själva och utnyttja det kaoset, sa Barack Obama i CBS tv-show "60 Minutes".

Presidenten medgav också att landet överskattat den irakiska arméns möjligheter att stå emot IS krigsmaskineri.

– Det är absolut sant, sa Barack Obama.

”De är barbarer”

Samtidigt höjs fler röster för att USA borde ta i med hårdhandskarna mot IS-terroristerna. Till ABC sa John Boehner, republikansk talman i representanthuset och oppositionsledare, att USA inte har något annat val än att skicka in marktrupper i kampen mot IS. Och han hävdade att Barack Obamas strategi kommer att misslyckas.

– Vi har inget annat val. De är barbarer. De försöker döda oss. Och om vi inte förstör dem först kommer vi att tvingas betala priset, säger John Boehner.

Hittills har Barack Obama varit djupt negativ till en markoffensiv i Mellanöstern. Bakgrunden är de amerikanska erfarenheterna från Irakkriget som anses ha varit misslyckat och svårt för amerikanerna att dra sig ur.