Ikea skänker 45 miljoner mot ebola

1 av 8 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
En nigeriansk hälsoarbetare väntar på att undersöka passagerare i ankomstterminalen på Murtala Muhammed International Airport i Lagos, Nigeria.
NYHETER

För varje dag skördar ebola fler och offer i Västafrika – många av dem barn.

Nu väljer Ikea att gå in och bidra med ekonomisk hjälp.

Företagets stiftelse skänker drygt 45 miljoner kronor till organisationen Läkare utan gränser.

Bidraget kommer genom Ikea Foundation som driver arbete för att hjälpa barn och unga runtom i världen.

– Det är en enorm kris som behöver omedelbara resurser, säger vd:n Per Heggenes till TT.

Donationen, fem miljoner euro, betalas omedelbart ut till organisationen Läkare utan gränser som varit på plats i Västafrika sedan utbrottet i mars och för närvarande har 2 000 medarbetare i området.

Kan behövas mer

Enligt Per Heggenes är det också en uppmaning till andra företag att följa efter.

TT: Samtidigt gör Ikea väldigt stora vinster. Varför inte en ännu större summa med tanke på situationen?

– Ikea Foundation donerade förra året 101 miljoner euro vilket var mer än något tidigare år men det här är den största akutdonationen någonsin. Samtidigt vill vi inte utesluta att det kan bli fler insatser. Situationen förändras för varje dag, säger Per Heggenes.

Kampen mot ebola var så sent som i förra veckan uppe på högsta politiska nivå i FN. Världshälsoorganisationen WHO:s Margaret Chan varnar för att situationen kommer att bli ännu värre och USA:s president Barack Obama kallar ebola det värsta hotet mot folkhälsan på evigheter.

Över 3 000 offer

Dödssiffran i sjukdomen har nu nått över 3 000 personer. Liberia, Sierra Leone och Guinea är de tre länder som drabbats allra värst. I Sierra Leone har situationen blivit så illa att förra veckan beslutade myndigheter låta ytterligare hundratusentals människor vara i karantän. I vissa områden av landet varnas resande för att inte ens gå ur sina bilar på grund av smittorisken.

Sveriges avgående biståndsminister Hillevi Engström (M) sade i samband med FN:s möte att Sverige kan satsa flera hundra miljoner genom omfördelning av biståndet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM