Asylsökande misshandlas av vakter

1 av 3 | Foto: AP
Händelserna upprör i Tyskland och bilderna jämförs med de som togs i Abu Ghraib-fängelset i Irak.
NYHETER

På en bild står säkerhetsvakten med foten på huvudet på en man som ligger på golvet.

Händelsen inträffade på ett tyskt asylboende och fallet utreds nu av polisen. 

– Det här är bilder som annars bara är kända från Guantanamo, säger Frank Richter, polischef i Hagen uppger Der Spiegel.

En bild som tyska myndigheterna visade på gårdagens presskonferens visar två uniformerade säkerhetsvakter från asylboendet i Siegerland Burbach. Framför dem ligger en man på mage iförd handbojor. En av de två vakterna har lagt sin fot på mannens huvud.

Händelserna upprör i Tyskland och bilderna jämförs med de som togs i Abu Ghraib-fängelset i Irak när amerikanska vakter torterade fångarna.

Tvingades ligga i spyor

Enligt lokala tv-bolaget WDR är det anställda vid säkerhetsbolag misshandlat och hotat personer i asylboendet i Siegerland Burbach. Vid ett tillfälle spelades de in och videoklippet gavs till en journalist som sedan tog videon till polisen. I klippet sitter en asylsökande på en madrass på golvet och kräks och frågar ”Varför slår du mig”. En person med tysk dialekt svarar ”Vill du ha en till?” och fortsätter:

– Lägg dig i din spya och sov, skriver tidningen Bild enligt Sveriges Radio.

Enligt WDR-magasinet Westpol har tidigare liknande händelser inrapporterats från ett asylboende i staden Essen.

”Ska straffas hårt”

Enligt polisen finns det flera rapporter om misstänkta kroppsskador. Fyra personer, som är anställda på vaktbolaget som arbetar för det företag som driver asylboendet, är misstänkta för grov misshandel. Men vad som ligger bakom väktarnas beteende är oklart. I nuläget finns ingenting som pekar på att vakterna har någon form av främlingsfientlig bakgrund, skriver Der Spiegel.

– Vi kommer inte att tolerera våld mot asylsökande. Den som hotade och trakasserade människor i nöd måste straffas hårt, säger Ralf Jäger, inrikesminister i Nordrehein-Westfalen.

Företaget som driver asylboendet har sagt upp kontraktet med vaktbolaget.